Танева: 17 души, ползвали средства по програма за къщи за гости, са предадени на прокуратурата

Булфото (архив)
share

По програмата за развитие на селските райони се очаква намаление на финансирането от близо 15 процента в следващия програмен период. Това заяви в Лясковец министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Общините ще останат бенифициенти по програмата, макар и с намален бюджет, посочи тя. Според Танева има възможност да се управляват по-големи бюджети през подхода за общностно развитие или така наречените местни инициативни групи.

"Другата възможност е демаркацията на общините по ПРСР и ОП "Региони в растеж", каза тя и уточни, че се търсят възможности въпреки намалението на този бюджет това да не повлияе върху подкрепата на селските райони.

По думите й директните плащания няма да бъдат намалени в следващия програмен период, предаде БТА.

Танева посочи, че по мярката, по която са били изградени къщите за гости, са били проверени всички бенефициенти, резултатът е, че това е мярката с най-много нарушения, но те не са повече, от тези регистрирани в други държави.

Около 17 души, ползвали средства по програмата, са предадени на прокуратурата и би следвало субсидията им да стане сто процента изискуема, посочи министърът.

В края на октомври ще бъдат представени проверките, направени на кандидат-бенефициентите по обвързаната подкрепа в секторите плодове, зеленчуци и животни. С близо четири пъти са завишени проверките и в отрасъла за биологично производство. Продължаването на мярката за 6600 биопроизводители ще зависи от резултатите, които ще покаже този одит, посочи министър Танева.

Тя отбеляза, че предстоят законодателни промени в работата на Българската агенция за безопасност на храните, които предвиждат административно укрепване в частта за здравеопазване на животните и достатъчен капацитет на ветеринарни специалисти.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри в Лясковец обновената сграда на Народно читалище "Напредък-1870". Модернизацията е осъществена по проект на стойност 380 546 лв., финансиран по подмярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Преди това министър Танева се срещна със земеделски производители от региона.

Водещи новини

Още новини