Министър Танева обясни защо е наложена глоба на Милко Калайджиев

  • 22 ноември 2019 08:44

  • 6076
  • 1
Министър Танева обясни защо е наложена глоба на Милко Калайджиев
© Кадър: БТВ

Проверки на къщите за гости, които са изградени с евросредства от програмния период 2007 – 2013 г. са правени, но мониторингът е започнал след изплащането на субсидията. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри пред БТВ

Тя допълни, че са правени два пъти повече инспекции, отколкото е било задължението. Тя обясни, че заради засиления обществен интерес ведомството е проверило абсолютно всички къщи за гости – от 288 при 15 изобщо не са функционирали.

„При 276 приключихме процедурите. 43,1 млн. лв. е пълната санкция или те трябва да върнат цялата субсидия. Това е за около 158 къщи за гости – те работят, но не изпълняват два критерия – бизнес планa, с който са кандидатствали не е изпълнен или е изпълнен под 20%”, коментира Танева. Земеделският министър уточни, че хората масова са кандидатствали със завишени бизнес планове, за да получат субсидия и не са предполагали, че ще бъдат проверени. Тя каза още, че сред тях е и изпълнителят Милко Калайджиев.

ДФ "Земеделие": Няма опасност от загуба на евросредства заради къщите за гости

Основните нарушения са свързани с реализацията на на приходи от нощувки, кухня и наемане на персонал. Промени в Закона за земеделските земи ще сложат край на мораториума за продажба на обработваеми площи на чужденци. Танева обяви, че тези текстове са предложени за обществено обсъждане с цел да се избегне глоба от Европейския съюз.

Тя определи промените като „техническа редакция”, защото законът се е заобикалял с регистрация на местно юридическо лице. Земеделският министър коментира, че забраната остава, но европейски граждани ще имат право да купуват земя.

Министър Танева коментира, че държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки от периода 2008 – 2009 г. Към момента сумата, която се търси е над 80 млн. лв. Парите са отпуснати като държавна помощ. В този период са сключени 103 сделки на по-ниски от пазарните цени, обясни тя.

ДФ "Земеделие" глобява 158 къщи за гости с пълна санкция за общо над 43 млн. лева

„Тези заменки на земи бяха възможни по действащото законодателство тогава. Бяха направени поредица от решения, беше наложен мораториум. Няма съмнение, че това е несправедливо. Вероятността санкциите да бъдат платени доброволно е минимална, но има как държавата да си събере тези над 80 млн. лв. с лихвите”, допълни Танева.

Ресорният министър обяви, че до края на декември над 1 млрд. лв. ще постъпят по сметките на земеделците. Тя беше категорична, че се правят проверки в цялата страна на стопани, за които се смята, че са получили средства за умъртвяване на прасета, но не са го направили.

Мая Йорданова
6076 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сливен

2019.11.22 | 14:40

1

Щом лизи близи е с лице то пак ще се лъже и краде

Добави коментар

Водещи новини