Иван Гешев: Политици и олигарси направиха делото "Иванчева" важно

Нова телевизия
share

Иванчева получи 20 години затвор за това, което сме внесли като обвинение – за подкуп в особено големи размери. Аз все още не мога да разбера фиксацията в това дело. Това е един обикновен криминален случай – направен е много елементарно, никой не взема пари по този начин. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че за него делото не е важно. Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите, които седят зад него. Дребните политически интереси на някакви образувания, които се наричат партии, се съчетаха по странен начин с тези на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха се с интересите на хората, които се укриват в Сърбия. Съчетаха се с личностни интереси. И така се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно, коментира Гешев.

Той е категоричен, че няма натиск върху обвиняемия по делото Петко Дюлгеров, който се отказа на показанията си. Това е определена защитна стратегия, посочи зам.-главният прокурор.

Това е една дребна битка в голямата война с корупцията. Както е казал Линкълн: "Мога да вървя бавно напред, но никога назад", заяви Гешев.

Специализираната прокуратура е ценност за тази държава, защото прави нещо, което никой друг не е правил, добави той.

Той съобщи, че 11 души са с мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа след акцията срещу телефонните измамници в Горна Оряховица.

Подходихме комплексно по този случай. Сезирали сме всички компетентни държавни органи. Нашата работа е наказателно преследване, заяви Гешев.

Пропуск на държавата беше, че специализираните структури бяха въведени много късно. Те работят от няколко години и трябва да бъдат поздравени. Когато някой си свърши работата, не трябва да се казва защо не е свършена по-рано, а да се каже "браво". За възрастните хора ще има възмездие по някакъв начин, подчерта зам.-главният прокурор.

По думите му големите групи телефонни измамници са 5-6 в цялата страна. Този тип престъпност причинява щета от 8-9 млн. лева на година. Това има социална щета, грозно е и е тъжно, каза още Иван Гешев.

 

 

 

 

Водещи новини

Още новини