Иван Гешев: Не става ясно, че Иванчева е оправдана за получаване на подкуп

  • 17 април 2019 13:44

  • 9082
  • 27
 Иван Гешев: Не става ясно, че Иванчева е оправдана за получаване на подкуп
© Булфото (архив)

Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти присъдата на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, като каза, че според прокурорите по делото, от формулировката на присъдата не става абсолютно ясно, че те са оправдани за получаването на подкуп и трябвало да се прочетат мотивите на съда, които ще излязат в срок.

По думите му няма пречка присъдата да се протестира и след това, когато мотивите са готови, протестът да се допълни. Прокурор Гешев каза, че "делото е учебникарски пример" за наличие на доказателства, които могат да проследят парите от човека, който ги дава през посредника до хората, които ги получават. 

За строгостта на наказанието Гешев отбеляза, че законодателят е преценил подкупът в особено големи размери да се наказва от 10 до 30 години затвор. По думите му наказанието е около средния размер за Иванчева, а за другите двама около минимума.

И допълни, че въпреки наказанието да се доближава до това за убийство, което престъпление причинява много страдания, но на определен кръг хора, то "корупцията убива цялата ни страна, общество, убива бъдещето на децата ни и на пенсионерите, които не могат да си получават пенсиите, да получат качествено здравеопазване и социални надбавки".

Зам.-главният прокурор коментира и екстрадицията на семейство Арабаджиеви от Испания, като каза, че тя е разгледана на първа инстанция и разрешена, а сега следва да се произнесе и горният съд. Той разказа още, как в част от откритите телефони при претърсванията на къщата, където бяха задържани Арабаджиеви, са открити данни за разследването и за опити то да се затрудни. По думите на Гешев на телефоните има снимка на документи, на наказателното дело и на Европейската заповед за арест. 

Открити са още анализ на конкретни лица от НАП - "кои са техни и кои не са, кои могат да им решат проблемите", допълни Гешев. Също така са търсели информация за съдиите по мерките на сина им, както и за самия него - адрес, семейство, работа. Зам.-главният прокурор отказа да коментира дали в НАП е открита пробойна по тези данни, но информацията щяла да се провери.

"Пробойна има във всички държавни служби, когато става въпрос за много пари натискът е голям, когато имаш много пари може да ангажираш много методи за въздействие", заяви Иван Гешев.

По делото КТБ, където в момента четвърто заседание продължава разпитът на основния свидетел Бисер Лазов, прокурор Гешев обясни, че свидетелят обяснява механизма за източване на банката и практиките на престъпната група ръководена от Цветан Василев. Според него предстоят още много обяснения преди да се стигне до конкретните подробности - до политиците, журналистите, социолозите, артистите, спортистите и други, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9082 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
ПЛЕШИВАТА МУТРА-ГЕРБЕРАСТ

2019.04.18 | 16:13

27

Е БУХАЛКАТА НА ЦВИНОКИО ,СЪС КОЯТО ОПРАСКВАТ ВСИЧКИ НЕУДОБНИ НА КРАЖБИТЕ и ИЗМАМИТЕ.СВИДЕТЕЛЯ ВЪВ ПРАВ ТЕКСТ ,КАЗА ЧЕ Е НАТИСКАН ДА КАЖЕ "ПРАВИЛНИТЕ" ПОКАЗАНИЯ , ЗА ДА ОБВИНЯТ НЕВИННАТА КМЕТИЦА ИВАНЧЕВА.КЛИПА ГО ИМА ВСЕ ОЩЕ ВЪВ ФЕЙСБУК.ГЛЕДАЙТЕ ГО.

2019.04.18 | 10:45

26

Гешев - бутона на синята лампа на тиквата .

Гешо

2019.04.17 | 18:53

25

Гешев, ти си абсолютен смешник.

Убавци

2019.04.17 | 16:38

24

Щом Иван Гешев казва: "Не става ясно, че Иванчева е оправдана за получаване на подкуп", по-важния въпрос е дали е доказано, че Иванчева е получила подкуп. Сами не си вярвате на измишльотините.

1

2019.04.17 | 16:19

23

Трябва да се вдигне народа и да се изправи срещу гадните съдии и да го очисти най-накрая.
Както и прокурорите смърт и за тях.

Опааа, и Лъчо Мозъка, 5 мандата дупетат,

2019.04.17 | 16:17

22

с невъзможно евтина къща, казват в предаването Евро-Диков, струва не-по-малко от €400 000, а "умният и красив" Лъчо Мозъка от СДС я придобива за €100 000. Властта е на седесарската мафия всичко може.

Бизнесменът с подкупа:

2019.04.17 | 16:11

21

"Настръхвам от присъдата на Иванчева, срамувам се че съм замесен". Но съдията - седесар явно не изпитва угризения, че е прикрил седесаро-мутренски далавери в Младост.

Драган

2019.04.17 | 16:10

20

На този и негоподобните скоро панкреаса ще им се пръсне.

Шефката на АДФИ напуска отвратена от СДС

2019.04.17 | 16:06

19

"Отвратeна съм oт aдминистрацията, прaизвaлът и сeкс-тoрмозът (на СДС), с Ларгото ни направиха на идиoти" каза Албена Белянова, бивш шеф на Агенцията за финансова инспекция. Седесарската мафия прояжда устоите и моралът на нашата държава.

2019.04.17 | 16:04

17

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ 
ПАРТИЯ " ВЪЗРАЖДАНЕ "
ГЛЕДАИТЕ ГО В " Ю ТЮБ "
Затвор за виновните за сегашното положение на държавата.
30 годишен геноцид.

2019.04.17 | 16:05

18

Костадин Костадинов ще напълни затворите с крадливи политици.

Добави коментар

Водещи новини