Христо Иванов: Когато прочетох евродоклада за Румъния, изпитах завист и срам

share

Не съм имал никакви съмнения, че ще бъда посочен като виновник за негативите в евродоклада. Аз не бях този, който правеше скандалите, а този, който критикуваше. Това каза бившият министър на правосъдието Христо Иванов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Проблемът на България не е, че не е бил внесен навреме законопроектът за съдебната власт. В евродоклада оценката за работата ми е позитивна. През цялото време имаше опити да се подмени темата за съдебната реформа. Аз съм на мнението, че без ясна обосновка какво трябва да се промени, щяха да са престъпление към българската правна система. Сега чувам, че ще премахваме формализма - прекрасно. Но при тези ниски нива на доверие в прокуратурата, доколко сме готови, като общество, да дадем повече власт на магистратите?“, пита Иванов.

„Докладът е вежлив, бюрократичен и безпристрастен. Той казва, че в България резултатна воля за борба с корупцията няма. А това ни трябва, за да ни приемат в Шенген. Съдебната реформа може да се подмени, но ние ако не погледнем в раната - корупция по високите етажи на властта, няма да отговорим на очакванията. В доклада скандалите в СГС са намерили място. В СГС има съмнения за организирана престъпна схема и за това бяхме предупредени от ЕК“, посочи Христо Иванов.

Той попита: „Кой ще повярва на Сотир Цацаров, след като цяла година опонираше на реформите в правосъдието. Това също е в доклада“.
По думите му Брюксел очаква конкретни резултати по разследвания. „Никой не пожела да разследва корупцията в СГС. да се разплете чорапа на корупцията в правосъдието“.

Когато прочетох суперлативите в евродоклада за Румъния, изпитах завист и срам, призна Иванов. „Не смятам, че съм имал лична грешка. От самото начало беше ясно, че тези, които наистина искаме да има борба с корупцията ще бъдем малцинство и ще има атаки срещу нас“.

Христо Иванов коментира и сагата с писмото за „Химко“, което той бил скрил. Темата видимо ядоса бившия правосъден министър. „Вероятно ще се видим в съда с хората, които го твърдят. Става дума за две различни писма. Писмото не е било крито. То никога не е стигало до бюрото на министъра, който и да е той. Това е нов опит да ми се запуши устата“, посочи екс министърът.

„Същият господин е написал едно писмо, в което се оплаква от българския закон. Писмото, което е стигало до министерството е със съвсем различно съдържание и оплакванията в него са съвсем други. Това което е стигнало е работено по него от служители в министерството“.

Водещи новини

Още новини