Нели Куцкова за критиките на Борисов: Не може един съдия да няма гражданска позиция (видео)

Булфото (архив)
share

Вчерашният избор беше малко по-различен от предишния. Миналия път имаше само хвалби и накрая не ме избраха. Вчера пак имаше хвалби, но и мотиви срещу моя избор. Тези мотиви аз не ги разбирам и приемам. 

Това каза в сутрешния блок на БНТ съдия Нели Куцкова. Тя коментира поредния пропаднал избор за председател на Апелативен съд - София. Очевидно е, че не съм желана и не съм угодна, но не се казват истинските причини. На много хора не им харесва какво говоря и какво правя. Чувала съм, че съм неуправляема, което за мен е комплимент. Имам право да обжалвам, но не съм решила още. Убедена съм, че има много по-добри кандидати от мен. Тогава бих се отдръпнала, но засега такъв кандидат не се е появил, разкри тя.

Куцкова коментира и конституционните промени. Тайното гласуване във Висшия съдебен съвет вече не е задължително и сега трябва да видим как ще бъде уредено то в Закона за съдебната власт. Това е най-нормалното нещо, защото членовете на ВСС не са случайни хора и на мен ми е чудно как може да издават доживотни присъди примерно, а да не могат да застанат с лицето си и да защитят вота си. Не мога да разбера как може и да има членове на ВСС, които да гласуват "въздържал се" и да нямат мнение, каза още съдия Куцкова.

Тя отговори и на отправените й критики от премиера Бойко Борисов. Ако е порок да си бил кандидат за вицепрезидент, тогава да се забрани тази длъжност. Честността на един съдия се определя по неговата обективност и безпристрастност при гледането на делата му. Нека някой да излезе и да каже, че съм оказвала натиск или не съм отсъждала безпристрастно по някое мое дело. Не може един съдия да няма гражданска позиция, коментира Куцкова и обяви, че не може да дава оценка на качествата на кандидата за министър на правосъдието Екатерина Захариева. Не се познаваме и не сме се засичали. От сърце и пожелавам успех, завърши тя.

Водещи новини

Още новини