Цацаров: Проверката в Министерството на правосъдието не е насочена срещу Христо Иванов (видео)

Булфото
share

Преди заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров коментира образуваната прокурорска проверка относно Министерството на правосъдието. Цацаров заяви, че прокуратурата се е самосезирала след публикуваната статия на в. "Труд" за финансова злоупотреба в Министерство на правосъдието. Обвинител номер едно уточни, че авторът на материала не е търсен, но фактите са достатъчни, за да започне проверка. Тя не е насочена срещу министър Иванов и няма да спре съдебната реформа", увери Цацаров, предаде репортер на Новини.бг.

Припомняме, че правосъдният министър Христо Иванов вече втвърди тона срещу главния прокурор Сотир Цацаров по въпросите за съдебната реформа, а от прокуратурата съобщиха, че са разпоредили пълна проверка на всички обществени поръчки на ръководеното от Иванов министерство.

Поводът за това стана журналистическа публикация от вчерашния брой на в. "Труд", подписана с имената "Калоян Стоев". В нея се коментира обществена поръчка за поддръжка на климатиците на министерството. Според статията договорът е сключен в нарушение на закона, а стойността е занижена, за да падне под прага, налагащ провеждането на процедура по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Общият размер на поръчката е 123 556 лв. с ДДС. Предишният договор е бил на стойност 27 000 лв. с ДДС, но е бил за три години.

"Със сигурност трябва да се проведе реформа на съдебната власт", убеден е Цацаров. Но уточни, че не е съгласен всеки сигнал да води до досъдебно производство.

Относно разпита на Иван Костов в следствения отдел на СГП, Цацаров поясни, че "гражданинът Костов е призован като свидетел за договора си с КТБ". По повод нападките на бившия премиер Иван Костов, че прокуратурата упражнява натиск над него, Цацаров отговори. "Няма да коментирам тези думи, но това, че е бил министър-председател не го прави по-различен от всеки друг български гражданин и той също може да бъде призоваван".

До края на юли ще има обвинителен акт срещу Христо Бисеров, увери Цацаров.

Водещи новини

Още новини