Лабораторията на Иван Костов с критики за актуализацията на бюджета

  • 29 септември 2014 18:30

  • 3088
  • 0
Лабораторията на Иван Костов с критики за актуализацията на бюджета
©

В предложената актуализация на държавния бюджет липсва аргументация за увеличените с 448,5 млн. лв. разходи на хазната. Това е посочено в извънреден доклад на Лабораторията по управление на риска (ЛУР), оглавявана от бившия премиер Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. Автор на доклада е Димитър Бъчваров - икономист на Демократи за силна България (ДСБ).

Оценката в проектозакона за очакваното изпълнение на макрорамката е реалистична и почти напълно съвпада с оценките на ЛУР от началото на настоящата година, се казва в резюмето на доклада. Той е базиран на тази реалистична оценка, актуализираният бюджет следва да бъде приключен по начинът и с параметрите, които се предлагат.

Служебното правителство е наясно кои разходи следва да се извършат задължително и следва да ги посочи, смятат от лабораторията. Следващото правителство не се нуждае от разпоредителни права да променя тези разходи, доколкото те са свързани с належащи и почти напълно известни нужди.

В доклада е отправена препоръка относно операциите за предотвратяване на банкова криза и решаване казусите с КТБ. Министерството на финансите се подготвя за три варианта: Участие във възстановяването на банката съвместно с акционерите и външен инвеститор; или, самостоятелно; и, посрещане на отнемането на лиценза на КТБ. Сценариите следва да бъдат разграничени ясно, за да не се допуска спекулиране с размерите и начините на държавното участие в решаването на посочените проблеми.

Според Лабораторията за управление на риска заради погрешно зададените бюджетни параметри, съществува риск страната да влезе в новата 2015 г. без закон за бюджета.

Анализът на лаборторията за актуализацията на бюджета е без алтернатива, тъй като действащият закон за държавния бюджет за 2014 г. се основава на неверни прогнози и допускания - опровергани от фактите и отчетите за макрорамката, за приходите и разходите, и за дефицита на бюджета.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3088 0

Свързани новини

Свързани галерии

Водещи новини