Цацаров отговори на атаката: Има "удивително съвпадение" в казаното от Костов и Цветан Вас

Булфото
share

Главният прокурор намери "удивително съвпадение" в казано от Костов и Цветан Василев. Той опроверга Иван Костов и банкера Цветан Василев като заявил, че одитът работи с оригинални досиета, а обвинението - само със заверени копия. Той направи това пред в. "24 часа".

По-рано днес Иван Костов остро нападна прокуратурата, обвинявайки я, че е опорочила одита на Корпоративна търговска банка. Според него обвинението трябвало да напусне територията на КТБ и одиторите да работят 6 месеца, а не 10 дни.

Костов призова да бъде питан главният прокурор "какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета". Аз подозирам, че сумата ще бъде близка до тези липсващи 3,5 млрд. лв.", смята Костов и обвини прокуратурата, че е действала "върху и заедно с одита и по този начин го е опорочила".

"Казаното от г-н Костов удивително съвпада с едно друго изявление, направено от чужбина", бе лаконичният коментар на Цацаров. Така на практика Цацаров потвърди подозрението, че банкерът Цветан Василев и политикът Иван Костов защитават обща теза.

На 11 юли мажоритарният собственик на КТБ разпространи от Виена отворено писмо след съобщението на БНБ, че липсват и вероятно са унищожени в дните преди квесторите да влязат в банката съществени части от кредитни досиета за кредитен портфейл за 3,5 милиарда лева. Главният прокурор обаче е категоричен, че нито едно кредитно досие в оригинал не е в следствените органи.

"Органите на прокуратурата не са иззели нито едно кредитно досие в оригинал. Ние работим със заверени копия, а одиторите проверяват само оригинални кредитни досиета", обясни Цацаров.

Иван Костов ръководи Лаборатория за управление на риска, заподозря, че след изборите, ако Доган остане във властта, капиталът на КТБ щяла да бъде обезценен силно и ще бъдат облагодетелствани определени хора.

 

Водещи новини

Още новини