Омбудсманът: Хората се наредиха на опашки, защото не вярват на институциите

Булфото
share

Държавата не е фалирала. Банките няма да фалират. Кризата от 1996 г. не е възможно да се повтори. Това каза пред TV7 омбудсманът Константин Пенчев. Той призна, че също има пари в банка, но не се притеснява.

Хората се наредиха на опашки, за да теглят спестяванията си, защото не вярват на институциите, подчерта Пенчев. Според него в схемата да се удари една конкретна банка е имало и участие на държавата, защото толкова шумно не се действа срещу управител и подуправител на финансова институция.

Омбудсманът смята, че е несериозно да се обвинява един човек за атаката срещу банковата система у нас, за каквито обвинения беше задържан първоначално Венцислав Ангелов-Чикагото. Що за банкова система е това, ако може да се разклати от един човек, попита Константин Пенчев.

Той коментира и поскъпването на тока и парното, след като в последния ден на юни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) коригира цените за третото тримесечие на годината. Поскъпването беше съвсем очаквано, тъй като секторът е зле, но вдигането на цените няма да спасят енергетиката, смята омбудсманът. Вместо това трябва да се търсят начини системата да стане ефективна.

Константин Пенчев заяви, че не възнамерява да приеме поста на служебен премиер, ако му бъде предложен, защото е нещо временно, докато омбудсманът е необходим винаги. Не планира да стане и редовен премиер, тъй като "ако стане премиер, ще направи такива реформи, че няма мнозинство в парламента, което да ги изтърпи".

Водещи новини

Още новини