Около 20 юни се очаква изборът на главен съдебен инспектор

share

Изборът на нов главен съдебен инспектор се очаква около 20 юни, предаде БНР. Депутатите ще избират между наказателния съдия Вера Чочкова и административния съдия Теодора Точкова. Съдиите бяха изслушани от Правната парламентарна комисия.

И Чочкова, и Точкова са номинации на Съюза на съдиите в България. И двете станаха парламентарни кандидатури с подписите на депутати от Коалиция за България. За да бъде избрана една от тях обаче са и нужни непостижимите вече от два парламента 160 депутатски гласа.

Вероятно за това председателят на правната комисия Четин Казак закри изслушването с умерено оптимистично пожелание: "Този път повече конструктивност и да се постараем да приключим успешно тази сага".

Вероятността да има избор съдиите Чочкова и Точкова коментираха така: "Смятам, че ние сме едни удачни кандидатури. Зависи всичко от народните представители. Представихме едни убедителни концепции и с модели за успешно решаване на проблемите, които има Инспекторатът, и зависи единствено от волята на народните представители дали искат този орган да работи. Все мисля, че една от концепциите би решила техния избор".

Водещи новини

Още новини