БСП внесе кандидатурите на Точкова и Чочкова за главен съдебен инспектор

  • 02 април 2014 20:34

  • 1020
  • 0
БСП внесе кандидатурите на Точкова и Чочкова за главен съдебен инспектор
©

Въпреки декларациите на ГЕРБ, че ще подкрепят предложенията на Съюза на съдиите в България за главен съдебен инспектор, кандидатурите на съдиите Теодора Точкова и Вера Чочкова бяха внесени от депутати от "Коалиция за България", информира БНР.

Вера Чочкова е наказателен съдия в Софийския градски съд, а Теодора Точкова е административен ръководител на Административния съд в Хасково. Номинацията на втората беше внесена от депутатите от БСП Спас Панчев и Смиляна Нитова. Пак червени депутати официализираха и другата номинация на Съюза на съдиите. Не се потвърди информацията, че ДПС ще внесе кандидатурата на номинирания от Асоциацията на прокурорите-Атанас Гебрев.

Още преди обед ГЕРБ обявиха, че няма да имат своя кандидатура, въпреки че в началото на февруари в писмо до Съюза на съдиите в България Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г увери, че ще подкрепи която и да е номинация, издигната от организацията. Промяната в позицията лидерът на ГЕРБ обясни с липсата на подходящ кандидат. "Казах не само на съсловните организации - на Съюза на прокурори, на съдии, но до този момент никой от тях не е разговарял с нас. А е казано в библията, мисля, че няма по-лошо непоискано добро да направиш", заяви лидерът на ГЕРБ. Според неофициална информация, внасянето на известни от десетина дни имена в последния момент, е свързано с труднопреодолимото мнозинство от най-малко 160 депутатски гласа и с неофициалните предварителни консултации, в които според запознати участва и ГЕРБ.

Именно в тази аритметика преди да се преценят качествата на кандидатите, видя проблем Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи. "Не може да се утвърди при политиците културата да разберат, че идеята на тези процедури е да осигурят легитимно формиране на решения - след представяне, след проверка, след въпроси, а не предварително да спазарят мнозинството. Това е една непробиваема стена. Ние се опитваме да кажем, че решението се взима не преди, а след процедурата. Иначе за какво ни е процедурата - това е един изпразнен церемониал", смята Христо Иванов.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини