ВСС поиска увеличение на заплатите

Булфото Архив
share

Висшият съдебен съвет реши единодушно, че трябва да поиска 25 млн. лв. от правителството, за да бъдат увеличени заплатите на магистратите и администрацията, пише "Труд".

Последното увеличение на заплатите в системата беше през лятото на 2012 г. също със 7%. А дали настоящото ще се случи зависи от правителството.

Предложението за това направи шефът на бюджетната комисия на съвета Михаил Кожарев. Той описа колко се е подобрила работата на системата през последните години. Той се позова и на изследване на Европейската комисия, според което България е на последно място в съюза по пари, отделяни за правосъдието на глава от населението. У нас всеки дава близо 30 евро, а в повечето държави от ЕС сумата е в пъти повече.

От думите му стана ясно, че съдебната власт няма да се справи с наличния си бюджет и без да увеличава заплатите. Скоро ще поискаме актуализация, заяви Кожарев. Той отказа да обясни пред медиите какви са аргументите за ръст на възнагражденията, нито от коя дата ще е той. Заплатите на магистратите са вързани със средното възнаграждение в бюджетната сфера.

Увеличение със 7% означава, че за различните нива в системата заплатите ще се увеличат с от 100 до 200 лв. Основната заплата във върховните съдилища и прокуратури ще стане около 3334 лв., на апелативно ниво - 2804 лв., на окръжно - 2303 лв, а на районно - 1800 лв. Към тази суми има добавки за ранг и за стаж, с които възнаграждението на магистратите нараства с още близо 30%. Получават и пари за облекло и бонуси.

 

Водещи новини

Още новини