Медиацията става задължителна при семейни спорове

  • 25 ноември 2014 07:17

  • 1783
  • 0
Медиацията става задължителна при семейни спорове
©

Готвят задължителна медиация при семейни спорове, пише Труд. Медиацията ще е задължителна по определени дела - за семейни спорове, застрахователни, договорни и наемни отношения, обсъжда работна група към Висшия съдебен съвет. Ако идеята за такива извънсъдебни споразумения се приеме, то страните ще пестят време, пари и ще се облекчи натовареността на съдиите.

България е една от страните в ЕС, в които сравнително рано се приема закон за медиация - още през 2004 г. Той е променен с цел подобряване седем години по-късно, но въпреки това страната ни се нарежда в последната пета група в ЕС по извънсъдебно разрешаване на спорове - с по-малко от 500 медиации на година.

В Гражданскопроцесуалния кодекс е записано, че съдията е длъжен да обясни в залата за възможностите за извънсъдебно решаване на спора. "Спорове по семейния кодекс - упражняване на родителски права развод, уреждане на отношения с децата, както и наследствените отношения са най-подходящи за медиация. Задачата на работната ни група е популяризиране и обучение на съдиите", посочи Соня Найденова, представляващ ВСС.

В България съществува единен регистър на медиаторите, публикуван на страницата на Министерството на правосъдието. 1341 специалисти по спогодби са вписани в него, а всеки е преминал през обучение. Обмисля се по-добра регулация при подбора на специалисти и контрол при упражняване на дейността.

„Ползите от извънсъдебните споразумения от гледна точка на съдебното производство водят не само до облекчаване натовареността на съдилищата, но спестяват на страните време и пари. Особено са важни за бизнеса. Проучване на Българската търговско-промишлена палата сочи, че за фирмите е важно запазването на добрите отношения между контрагентите", смята Соня Найденова.

Съвсем скоро в Центъра по медиация и спогодби към Софийския районен съд за един час са се разбрали страни по голям търговски спор. Подобни случаи набират скорост. „Осем съсобственици на апартаменти водиха дела близо десет години. Поискаха медиация. Само с две срещи успяха да си уредят споровете в Центъра за спогодба. Уточниха собствеността, преустроха единия имот и си прехвърлиха собствеността с нотариален акт. Спорът приключи за по-малко от шест месеца. Но не бива да се живее с погрешната представа, че медиацията е вълшебна пръчица, която ще реши спора. Чрез нея се подобрява комуникацията между страните, намалява напрежението между тях и се улеснява търсенето на взаимно изгодни решения", пояснява адвокат Пенова.

Една от съществените разлики на медиацията с останалите начини на извънсъдебно решаване на спорове - арбитраж, помирение и преговори, е насочване на разговорите между страните към интересите им, а не към проблемите.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1783 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини