Бивш прокурор: И Външно, и Вътрешно са знаели за Боевски

share

Като прокурор не бих повдигнал обвинения срещу Сергей Станишев за изгубването на класифицирани документи, каза бившият прокурор Иван Петров пред Нова ТВ.

Според него повдигнатите обвинения срещу бившия министър-председател са с опасна формулировка. Тя гласи, че Станишев по непредпазливост е загубил фактическата власт върху документите. "В такъв случай трябва да се докаже, че през цялото време документите са били в него, което ще бъде трудно", заяви Петров

Също така е трудно да се определи и дали документите са съдържали класифицирана информация, тъй като доказателството за това се крие в самите документи, а те липсват. Единственият, който може да каже за съдържанието е Комисията за класифицирана информация. Ако обаче документите се намерят няма да има извършено престъпление, коментира Петров.

Според бившия прокурор тъй като в България от всичко се прави политика е възможно и тази историята да се използва за политически цели, пише "Труд".

Петров коментира и случая "Боевски". Според него единственият начин Боевски да е пуснат на свобода е защото е сключил сделка със съдебната власт. Но дали Боевски е дал информация може да кажат единствено бразилските власти. "Практика, която съществува във всяка една съдебна система", смята Петров.

Той каза и че българските власти е нямало как да не знаят за освобождаването на Боевски. След като консулството ни в Бразилия е издало временен паспорт на спортиста, то тогава МВР е било уведомено задължително, защото всички тези искания непременно минават през министерството.

За възможността Боевски да бъде съден в България Петров заяви, че при положение, че делото е прекратено, случаят може да се отвори.

Водещи новини

Още новини