Прокуратурата призна: Делата за корупция се образуват кампанийно

Булфото
share

Делата за корупция се образуват кампанийно и обичайно след смяна на съответния министър или цялото правителство. Това признават от прокуратурата в анализ на т.нар. "знакови и корупционни дела", предаде БНР.

Анализът е в отговор на препоръка в последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България в частта "работа на прокуратурата". Става въпрос за препоръката новият главен прокурор да получи мандат да проведе реформа в структурата, процедурите и организацията на прокуратурата въз основа на независим функционален одит и в сътрудничество с външни експерти.

Именно част от този анализ е признанието за наличието на порочна прокурорска практика да се образуват наказателни дела срещу неизвестни длъжностни лица или неизвестни магистрати въпреки наличието на данни, че конкретното лице е извършило престъпление, че значителна част от делата, приключващи с оправдателни присъди, са образувани неоснователно, че се търси реализация на обвинителната теза на всяка цена, без да се държи сметка за обстоятелството, че неблагополучието на обвинителната теза в съда ще има силен отрицателен обществен отзвук.

Авторите на функционалния анализ смятат, че прокуратурата трябва предварително да анализира поведението на обвиняемите и да стои на принципни позиции относно тяхната виновност и в прав текст признава, че сигнали срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, пристигат в прокуратурата значително време след извършване на деянието и обичайно, когато въпросните лица вече не заемат тази позиция.

Анализът на знаковите дела с оправдателни присъди и за дела срещу магистрати обхваща периода 2007-2013-а година и е правен от прокурори, следователи и външен експерт, чието име не се съобщава.

Водещи новини

Още новини