Русия ни съди заради АЕЦ "Белене"

Булфото
share

Причината е за изискване на 58 млн. евро плащания за работа по проекта за атомната централа, съобщи за РИА Новости представител на руската компания.

„Тази мярка се явява процесуално необходима, тъй като става дума за плащане на вече свършена работа, за която и двете страни са подписали сертификати за свършената работа”, казва той.

По думите му, „Атомстройекспорт” е изпълнил определен обем работа по изграждането на АЕЦ „Белене”, привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси”.


„Българският възложител, във връзка с сложно финансово състояние, по негова молба е предоставена отсрочка на плащанията и съгласуван съответния график за погасяване. Тъй като графикът на плащане от страна на възложителя не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото към нея може да бъдат предявени претенции руските финансови служби по повод непредприемането на мерки по изискване на приходите от износ, и следователно неплащането на данъци по нея в бюджета на Русия”, допълва източникът.

Водещи новини

Още новини