Официално: Руската „Атомстройекспорт” ни съди заради АЕЦ "Белене"

  • 22 юли 2011 15:20

  • 1887
  • 0
Официално: Руската „Атомстройекспорт” ни съди заради АЕЦ "Белене"
©

Това съобщиха от пресслужбата на „Атомстройекспорт”. Тази мярка е процесуално необходима, тъй като става дума за изплащане на вече извършени дейности, за които двете страни са подписали сертификати за изпълнение.

ЗАО „Атомстройекспорт” извърши определено количество дейности във връзка със строителството на АЕЦ „Белене”, за което по молба на българската страна бяха привлечени кредитни ресурси. Освен това на българския възложител бе направена отсрочка на плащанията по негова молба поради сложната финансова ситуация и с него бе съгласуван график за погасяване.

Тъй като графикът за изплащане до този момент не се спазва от страна на възложителя, руската компания е принудена да се обърне към съда, тъй като в противен случай могат да й бъдат предявени претенции от руските фискални служби за непредприемане на мерки за събиране на експортните приходи и в резултат на това за невнасяне на данъци в бюджета на Русия.

Този иск е първата съдебна процедура между ЗАО „Атомстройекспорт” и НЕК, но е възможно и в други случаи руската компания да се обърне към съда, поради неизпълнение от българска страна на задълженията, уточнени в двустранно подписаните документи.


„Атомстройекспорт” изрично подчертава, че това не бива да се разглежда като натиск върху възложителя с цел ускоряването на вземане на решение.


ЗАО „Атомстройекспорт” уважава желанието на възложителя да уточни за себе си всички страни на сложен проект като строителството на АЕЦ „Белене” и да бъде сигурна в това, че проектът съответства на всички изисквания за безопасност, приемани от Европейския съюз след аварията на атомната централа в Япония.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини