Борис Велчев: Не можем да бъдем обвинени в пасивност

Булфото
share

Това каза пред журналисти главният прокурор Борис Велчев.

Нека да се запитаме обаче колко са оправдателните присъди. От доклада на ЕК става ясно, че става дума за много ограничен брой – дали са 4, дали са 6. Уверявам ви, всички те са били обект на много внимателен анализ, много от тях са били протестирани, по някои от тях протестите вече са се увенчали с успех, допълни той

Не сме жалили усилията си да протестираме оправдателните присъди, не жалим усилията си да искаме възобновяване на постигнати споразумения, да искаме възобновяване на прекратени дела, чието прекратяване е било потвърдено от съда, заяви Велчев.

Важно е, че догодина в доклада, който внасям в Народното събрание, ще има специален абзац, отдел, посветен на анализ на оправдателните присъди, в който ще има и броят им, и мотивите за тях, причините – къде те се дължат на слабости в прокурорската практика и къде – на слабости в законодателството, посочи главният прокурор.

Има оправдателни присъди, които не се дължат на пропуски на прокуратурата, а на факта, че едно лице просто е било невинно и неговата невинност е била установена в хода на съдебното производство”, посочи той.

По думите му, докладът е средно обективен.

В него има конкретно посочени препоръки, включително към ръководството на прокуратурата и персонално към мен. Вероятно сте обърнали внимание – те са посочени на 4 места в доклада. Вероятно това е внушение на някой много авторитетен и силно добронамерен към мен вътрешен фактор, който е успял да убеди комисията, че за да разбера една препоръка, трябва да я прочета 4 пъти. Всъщност става дума за една препоръка – да анализираме дела, по които има оправдателни присъди и да предприемем мерки за протестирането им. Защо е било необходимо да се повтори тази препоръка 4 пъти, за мен е загадка, каза още Борис Велчев.

Водещи новини

Още новини