ВСС: Трябва да се "говори" на един език, за да има реформи

  • 20 юли 2011 17:44

  • 610
  • 0
ВСС: Трябва да се "говори" на един език, за да има реформи
©

С оглед цялостната оценка, която ЕК ще направи през лятото на 2012 година, ВСС ще предприеме конкретни стъпки през следващите месеци, се казва в становище на Висшия съдебен съвет.


Съдебната реформа изисква „говорене” на един език, а не прехвърляне на проблемите между трите власти. Диалог заради самото говорене не носи нищо добро на държавата, не допринася за продължаването на съдебната реформа, а обезсмисля действията на която и да е институция - се казва в становището.


През следващите месеци ще продължим да работим по проблемите, които са отразени и в доклада. Критериите за натовареността, анализа на делата с висок обществен интерес, подобряване на съдебната практика чрез продължаване и задълбочаване на анализите от комисията за взаимодействие между ВСС и Инспектората към ВСС, това са малка част от задачите, които са на дневен ред в близко време, се казва в становището на ВСС.


ВСС предприе конкретни действия за практическото прилагане на промените в ЗСВ, свързани с назначаване и повишаване в длъжност на магистратите и избора на административни ръководители, като изработи и прие нова Наредба.


Обществото се нуждае повече от всякога от съгласие за съдебната реформа, заявиха от ВСС.


ВСС ще отговори на очакванията на българските граждани съдебната ни система да работи по европейски стандарти като споделя отговорността с останалите власти. Не водят до нищо добро дивиденти, които временно се извличат, като на висок глас се заклеймява съдебната система или отделни нейни звена, се казва в становището.

Последвайте канала на

Десислава Станева
610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини