Съд отряза жена от Русе, която иска да се грижи за кучето Мима

share

Окръжен съд - Добрич потвърди решението на Районен съд - Добрич, с което е отхвърлен иск на гражданка на Русе срещу Сдружение "Германо-българска помощ за животните" Добрич. Русенката искаше признаване на правото й на собственост върху кучето Мима, и осъждане на сдружението да предаде владението върху него.

Кучето Мима е било безстопанствено, намерено е между 8 и 9 март 2010 г. в Дряново, насилствено осакатено - с отрязани четири лапи. На 30 март с.г. то е било предадено на жената в качеството й на представител на Сдружение с нестопанска цел "Грижа и подслон за всеки" Русе. Приема се, че документът, с който е предадено животното няма характер на самостоятелна сделка с вещно-правни последици и не може да служи като основание за придобиване. Съдът смята за неправилно твърдението на русенката, че собственост на куче се установява съгласно регистрационния режим по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, а по реда на Закона за собствеността - със сделка, давност или по друг начин, установен със закона.

Жената от Русе е търсила форма за обгрижването на кучето, при която да не бъде оставено в приют, и начини за осъществяване на лечението му чрез добричката организация. Тя не е доказала, че е собственик на Мима, и че животното е държано от ответника без правно основание. По тези причини искът е отхвърлен.

В момента кучето се намира в Германия под надзора и грижите на Сдружение "Немско-българска спешна помощ за уличните животни" и за него се грижи германска гражданка.

Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Водещи новини

Още новини