Отхвърлиха предложение на "Атака" за осъждане на изявление на Доган

share

Народните представители отхвърлиха Предложение, внесено от депутата от ПГ на „Атака” Павел Шопов и група народни представители като точка от дневния ред да влезе проект за декларация за осъждане на изявлението на Ахмед Доган от 4 ноември 2012 г. в Кърджали.

Волен Сидеров заяви от трибуната: „Предлагаме проект за декларация, която да осъди изявлението на председателя на ДПС Ахмед Доган, направено на 4 ноември т.г. в Кърджали. Доган нарече освободителната за България Балканска война от 1912 г. възродителен процес и етническо прочистване. С това изказване той осъществи открито посегателство срещу принципите, залегнали в Конституцията и оспори териториалната цялост на България, отричайки освободителния характер на Балканската война. По този начин на практика атакува държавността на България”.

„Доган утре ще изкара, че Освобождението ни от турско робство е етническо прочистване и възродителен процес и ще поиска да го заклеймим. Такава деформация, такова перверзно отношение към историята трябва да бъде санкционирано, трябва да се чуе санкцията на Народното събрание”, каза още Волен Сидеров.

Депутатът от ПГ на ДПС Четин Казак възрази за това, че Волен Сидеров е прочел предложението за декларацията, а не Павел Шопов.
Явно на ДПС им е неудобно този въпрос да бъде обсъждан, посочи Шопов. Според правилника всеки народен представител и група могат да обосноват едно искане, което вече е внесено в канцеларията на Народното събрание. Шопов се обърна към депутатите от ДПС с думите: „Искате да защитите лидера си, вместо той да даде обяснение за своите думи. Той не го прави, а други са в ролята на негови адвокати”.

Водещи новини

Още новини