Станишев: ГЕРБ се опитват да си назначат и патриарх

share

Преди няколко дни ме попитаха: "Ще назначат ли ГЕРБ и свой патриарх?". Отговорих: "Нали разбирате какво означава въпросът Ви, зададен с усмивка, докъде е докарана държавата ни". Управляващите направиха така, че всеки избор в държавата да е предрешен в очите на хората.

Това каза след заседание на изпълнителното бюро на БСП председателят на партията Сергей Станишев.

"Още след смъртта на патриарх Максим започна политически натиск върху Българската православна църква, което е изключително опасно, защото тя е морален стожер на българското общество. И разколът от 90-те години на 20 в. беше предизвикан от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. В последните дни държавата активно се опитва да предопредели избора на Църквата", добави той и призова премиера Бойко Борисов да ограничи опитите за влияние на директора на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

Лидерът на БСП коментира и проблемите на съдебната система. "ВСС не издържа първия си изпит по независимост и преклони глава пред Цветан Цветанов. Очевидно ГЕРБ подхождат към избора на главен прокурор така, че да повторят скандалния избор на конституционни съдии от квотата на парламента. Опитват се да променят правилата в последния момент. Нищо чудно да има извънреден доклад на ЕК и още по-тежък плесник за България, защото имаме една власт, която се опита да подчини държавата на своя интерес. Тази власт става опасна за държавата и трябва да си ходи", каза още Станишев. Лидерът на левицата прикани всички, които са недоволни от управлението на ГЕРБ, в събота, 17 ноември, да отидат на националния протест, организиран от БСП. Митингът ще се състои на площада между Народното събрание и храм-паметника "Св. Александър Невски".

Ангел Найденов призова управляващите да спрат обществената поръчка за закупуване на нови изтребители за армията. По думите му сделката не трябва да се сключва в края на мандата на ГЕРБ. Според него управляващите е трябвало да направят това преди три години. Найденов заяви, че е необяснимо откъде ще дойдат парите за сделката, след като се твърди, че в бюджета няма пари за социални плащания например.

Водещи новини

Още новини