Митрополит Кирил: Нямам конфликт с митрополит Николай

  • 13 ноември 2012 08:15

  • 1201
  • 1
Митрополит Кирил: Нямам конфликт с митрополит Николай
©

След смъртта на патриарх Максим всичко трябваше да протече по-спокойно, както ни учеше той. Патриарх Максим беше обединител. Той преведе Църквата през най-трудните й моменти, затова е почитан от българите навсякъде по света.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).

Той посочи, че няма конфликт между него и Пловдивския митрополит Николай. Митрополит Кирил призова медиите "да не слагат думи в устата им" и да се коментира по-малко имуществото на Българската православна църква, което по думите му принадлежи на целия българския народ. "Заявявам съвсем отговорно, че аз не съм продавал такова имущество", добави наместник-председателят на Светия синод. Митрополит Кирил е категоричен, че изборът му е легитимен.  Той уточни, че уставът на БПЦ няма да бъде променян преди избора на следващия патриарх. "Ако дядо Николай беше по-диалогичен, това можеше да стане на предишния събор и сега не е коректно да коментира", каза Варненският и Великопреславски митрополит. Той не вярва да се стигне дотам митрополит Николай да бойкотира заседания на Светия синод.

Митрополит Кирил категорично заяви, че е изключено каквато и да е външна намеса да повлияе при избора на следващия патриарх. Той отговори, че не се притеснява от това, че има досие в Държавна сигурност. "Аз нямам отношение към това. Не се притеснявам, защото знам какво съм вършил през живота си", заяви митрополитът, като припомни думите от Библията "По делата ще ги познаете".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1201 1

Коментари 1

Добави коментар
dada

2012.11.13 | 11:54

1
нови владици ни трябват , никой от досегашните не може да ни бъде духовен пастир , тая клика от мафиоти в раса ни карат да избягваме влизнето в храма въпреки нашата принадлежност към православието.лично аз дори за Велик ден не ходя от 10 години . просто съм отвратен от тяа пасмина

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини