Кутев към ГЕРБ: Да не би пенсиите да ги плащат "Ипон" и Пашата

share

От парламентарната трибуна депутатите от БСП Антон Кутев и Мая Манолова поставиха въпроса за увеличение на пенсиите.

"Още през 2005 г. първоначалното увеличение беше с 5%, а размерът на средната пенсия беше увеличен с 83% по време на мандата ни. И ако повишите пенсиите през 2013 г., срещу нашите 83% ще има 9%. Това са резултатите за един мандат. Към началото на 4-тата година на мандата на Сергей Станишев имаше 40% увеличение на пенсиите, към началото на на 4-тата година на мандата на ГЕРБ - 0%", заяви Кутев.

Мая Манолова заяви, че ГЕРБ са обещали сигурен и достоен живот на хората в третата възраст чрез ежегодно актуализиране на пенсиите, добавки към пенсиите и увеличение на вдовишките пенсии, което не е изпълнено. "Вие замразихте пенсиите и по този начин ограбихте българските пенсионери. В условията на инфлация това означава мизерия, бедност и отчаяние. Кое от тези обещания изпълнихте, защото идва ред да пишете следващата, още по-лъжлива програма", обърна се социалистката към управляващите.

"На ваше място не бих говорил за пенсии", отговори социалният министър Тотю Младенов. "Ако ние не бяхме направили реформата в пенсионната система, държавата досега да е фалирала. По-добре си мълчете, защото не е честно спрямо българските пенсионери. Вашето увеличение на пенсиите го плащаме ние. Направихме реформата, бяхме честни към българските граждани и затова от 1 април 2013 г. ще осигурим по-високи пенсии на всички българи, макар че сме в условия на криза", подчерта той.

Той посочи, че от 1 юни е факт увеличението за трудов стаж и възраст. Увеличени са парите на хората с трайно намалена трудоспосбност. Министърът обеща, че от 1 април 2013 г. увеличението на пенсиите ще бъде обвързано с поскъпването на живота.

Антон Кутев заяви, че евентуалното увеличение ще бъде минимално и няма да компенсира по никакъв начин натрупаната инфлация през мандата на ГЕРБ. "И не говорете, че Вие плащате пенсиите. Кои сте Вие, кой ги плаща - Ипон, Пашата, или кой? Вие не плащате нищо, Вие сте един обикновен администратор. Думите Ви са пълно нахалство", каза гневно социалистът.

Мая Манолова заяви, че управляващите са могли да увеличат пенсиите, ако не са били разточителни разходи за екстри на властта. "Хората оскотяват, живеят в мизерия, а Вие ни засипвате с цифри. Вие не сте счетоводител, вие сте министър, трябваше да направите нещо. Не искате да повишите парите на пенсионерите, а да купите гласовете им за изборите. Но те не се купуват. Оценката за действията Ви ще дойде съвсем скоро и тя е провал, пълен провал", заяви тя.

Водещи новини

Още новини