Сергей Станишев: Не се отказвам от лидерското място в БСП

булфото
share

Не обмислям вариант да се откажа от лидерското място в БСП, каза пред журналисти новият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на Летище София.

Това, което постигнах, с толкова масираната ми подкрепа за президент на ПЕС – това е доверие в БСП, това е шанс и добавена стойност за нашата партия и в очите на много българи, каза Станишев. На въпрос – вярно ли е, че е отказал да подпише за АЕЦ „Белене”, защото го е било страх да не загуби изборите - Станишев каза: „Винаги съм отстоявал интересите на българската държава и на българските граждани, в това число и по отношение на АЕЦ „Белене”. Никога не бих подписал условия, които са непоносимо тежки или които да допускат загуба на контрол от страна на българската държава по този проект, защото за мен „Белене” е важен икономически проект. Той е важен, за да може България и гражданите да имат ползите от него, а не ползите да отиват в нечии джоб – било то американски или български. Смисълът от атомна електроцентрала, освен високотехнологична индустрия и ток, който е конкурентоспособен, е да може да се прави и социална политика, ако е държавна собственост и има държавен контролен пакет – това може да се прави, ако не е, това е много по-трудно, каза Станишев. Той посочи, че резултатът от избора му за президент за ПЕС показва, че той умее да обединява.

Но ако говорим за ГЕРБ и за ситуацията тук – аз съм на много ясна позиция – България се нуждае от промяна. Тази власт няма идея как да изведе България от кризата, тя е популистка, тя работи за свои икономически интереси и за интересите на своите приближени, тя не даде справедливост на хората. В Европа тя стои като „втора ръка” членство. Няма доверие в тях. Това трябва да се промени в интерес на хората и аз ще работя за това в БСП – тази власт да се смени и хората да могат да го направят свободно, каза още Станишев.
 

Водещи новини

Още новини