Журналисти искат ЕК да упражнява мониторинг и върху медийната среда у нас

share

Журналисти поискаха Европейската комисия да упражнява мониторинг и върху медийната среда в България. Искането отправи председателят на Асоциацията на европейските журналисти в България Кристина Христова по време на среща със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар за новите технологии Нели Крус, в която участват представители на медиите.

Еврокомисар Нели Крус посочи, че е наясно с примерите за насилие над журналисти в България. Тя добави, че на срещата й днес с премиера Бойко Борисов той се е съгласил, че у нас няма прозрачност за собствеността на медиите и тяхното финансиране. Тя заяви, че очаква днес да чуе предложения за решението именно на този проблем.

В тази връзка Кристина Христова призова Европейската комисия да изпрати мисия за изследване на медийната среда у нас. По думите й това е важно с оглед на наближаващите парламентарни избори следващата година. Христова поиска да бъде задействан Механизмът за сътрудничество и проверка и страната ни да бъде наблюдавана докато няма доказателства, че медиите са устойчиви.

От асоциацията настояват още да бъде направена проверка дали средствата по обществени поръчки за популяризиране на проектите по европейските програми се използват по предназначение.

Водещи новини

Още новини