Министър Тодоров: За театъра в Смолян мога да си представя какво се случва, за Разград още не ми го побира главата

БТВ
share

За театъра в Смолян мога да си представя какво се случва. За Разград още не ми го побира главата. Определено, ако има схема, тя не е една и съща. Има нещо организирано и се прави, но очевидно по различен начин. Това заяви пред БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров във връзка с измамната схема, за която вече бившият директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград – Левон Манукян, е обвинен за фиктивни назначения, с което е ощетен бюджетът.

Има данни за подобни назначения и в театър в Смолян.

Пуснаха на свобода диригента Левон Манукян срещу 50 000 лева гаранция

„В момента, в който разбрахме какво се случва в Разград, направихме наше вътрешно проучване. Предстои проверка на много театри. Освен това Министерството на културата работи и с външни институции. Още предходният министър е сигнализирал прокуратурата и още няколко институции за седем театъра. Доколкото знам - Разградският не е сред тях“, обясни Найден Тодоров.

Вчера съдът в Пловдив постанови и постоянен арест за програмиста Петко Писков, считан от обвинението за мозък на схемата.

„В Разград са били назначени, абсолютно фиктивно, хора, които нямат нищо общо с културата и които очевидно не са от Разград. Имало е лице посредник – не съм убеден дали става дума за Петко Писков. Лице, което първо е намирало хората, а след това най-вероятно е събирало парите от тях“, каза още министърът на културата.

Той подчерта, че не иска към момента в Министерството да се изпадне в състояние на параноя.

„Убеден съм, че работата на прокуратурата ще бъде добре свършена и ще се разбере, ако има високопоставено лице в Министерството на културата. Ние също работим и правим наши вътрешни проверки, но в крайна сметка професионалистите са полицията и прокуратурата. Не искам в момента в Министерството всеки да следи всеки“, каза Тодоров.

„Схемата в Разград е нещо кардинално ново. И е нещо изключително нагло и арогантно. Защото схемите, които ние проверяваме, са за измами чрез билети, поръчки на фирми, но досега никога не е ставало дума да се взимат парите от Фонд работна заплата на хората“, обясни министърът.

По думите му директорите на театри към този момент имат изключителни правомощия.

Водещи новини

Още новини