Лиляна Павлова: Ще наградим кметове на общини

share

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри Годишната конференция за отчитане на напредъка по Оперативна програма „Регионално развитие” в троянското село Орешак.

Освен отичане на напредъка по програмата трябва да обсъдим рисковете и предизвикателствата, които стоят пред нас през 2013 г. Това е година на приключване на договарянето на всички оперативни програми. Годината, в която ако не разплатим и не довършим своите проекти, може да се окажем в ситуация да връщаме средства, каза Павлова.

2013 г. е годината на програмирането, в която България трябва да договори максимален размер средства и не само като размер, но и като обхват на средствата, за да можем да реализираме интегрираните проекти. Като част от тази много амбициозна цел и задача ще обсъдим какво и как правим за програмирането, посочи министърът.

Всеки един проект коства много усилия и те трябва да бъдат възнаградени, затова днес ще наградим кметове на общини, каза Павлова.

Целта за 2013 г. е да разплатим още 1 милиард лева по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР), каза министърът на регионалното развитие и благоустройството. Това е много амбициозна цел, но не го ли постигнем, ще загубим всички средства, които не успеем да усвоим. За да можем да разплатим този милиард догодина, това означава, че всички проекта, които са одобрени за финансиране, проекти за 3 млрд. лева – трябва да се организираме, най-вече бенефициентите, да задвижат процедурите и да започне изпълнението на проектите, разплащането и приключването на тези проекти, за да можем да постигнем целта от 1 милиард. В противен случай България ще трябва да връща средства, каза Павлова.

Надявам се, че на предстоящата през октомври месец годишна среща на Националното сдружение на общините да отделим специално внимание на Оперативна програма „Регионално развитие”, каза Павлова.

За 25 проекта за около 400 млн. лева сме абсолютно спокойни, че ще постигнем целите си и нямаме притеснения. Проекти за почти 700 млн. лева, около 30% от проектите, с малко усилия ще успеем да постигнем, но имаме 50% от проектите, за които трябва да се предприемат спешни действия за тяхната реализация, каза Павлова.

Водещи новини

Още новини