Надежда Нейнски: Влизането на България и в сухопътния Шенген зависи най-много от вътрешните избори

БНТ
share

В момента има много сериозен геополитически дебат. Много е интерсен фактът, че пронацистките и фашистките партии в голямата си част симпатизират на Путин, а той казва, че се бори срещу нацистите. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на външните работи Надежда Нейнски по повод победата на крайнодясната Партия на свободата на парламентарните избори в Австрия.

Демократичните общества имат свойствата да провеждат дебати, каквито няма в тоталитарните държави. Част от тези дебати и се използват от противниците на демократичните държави с цел да се насажда страх от някои геополитически процеси. В момента двете големи теми са мигрантите и войната Русия – Украйна, заяви тя.

Резултатите от изборите в Австрия поставят много въпроси пред Европа. Ако лидерът на партията на свободата успее да създаде правителство, има възможност в Европейския съюзда се създаде един блок от държави като Унгария, Словакия, може би Чехия и Австрия. Но смятам, че няма да се стигне дотам, тъй като ще се задейства имунната система на Европа. Заплахата за демокрацията е нещо, което се отчита в Европа, посочи Нейнски.

По думите ѝ правилата за вземане на решения в Европейския съюз рябва да бъдат променени.

Първи резултати от изборите в Австрия: Крайнодесните печелят изборите

В момента залогът е изключително голям и Европа не може да си позволи определени държави да се превръщат в спънка на нейните политики, като налагат вето, отбеляза бившият външен министър.

Според Надежда Нейнски шансовете на България и на Румъния да влязат и в сухопътния Шенген зависят най-много от вътрешните избори, а не от външнополитически фактори. На нас ни трябва политическо решение за изпълнение на критериите. Няма как България да иска решение, ако не излъчва сигнали за предскаезуемост и стабилност. Ако имаме ясно проевропейско и реформаторко правителство в следващите 4 г., шансовете ни се увеличават много. Усилията на българските политици трябва да бъде насочено към тези избори. Колкото по-висока еизбирателната активност, толкова е по-голяма вероятността правителството да не зависи от инженерни проекти, които прокарват олигархични интереси, каза още Нейнски.

Съветът на ЕС ще обсъди на 10 октомври въпроса за Шенген по отношение на България и Румъния

Водещи новини

Още новини