Милен Керемедчиев: Шенген можем да го обявим за мъртъв

  • 12 септември 2024 16:04

  • 2097
  • 9
Милен Керемедчиев: Шенген можем да го обявим за мъртъв
© бнт

За пореден път ще се надяваме на отрязъци от ресори, които да ни бъдат предоставени просто така, за да имаме ресор. Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

"Това няма да е най-доброто за страната ни. Не за първи път правим тази политическа грешка и показваме слабост пред европейските институции", каза той в предаването "Преди всички" за българската кандидатура за еврокомисар.

България е единствената страна, която отговори на искането на Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е да представи две кандидатури, подчерта той. По думите му, другите страни са заявили важни за тях ресори и са предложили по една кандидатура.

Георги Готев: България можеше да предложи кандидат за еврокомисар, който няма “скелети в гардероба”

"България направи точно обратното. Първо, остави на г-жа Фон дер Лайен тя да направи избора, който ние трябва да направим като страна. И второ, сложихме лице, а тепърва ще очакваме какъв ресор ще получим. Тоест, ние слагаме пенкилер и какъвто и ресор да ни бъде предоставен, ние трябва да подготвим този човек възможно най-бързо за препитването."

Тази политика е пример за липсата на стабилна външна политика и липсата на приоритети, подчерта Керемедчиев.

"По български започнахме сами да се топим. За скандала с българските паспорти г-жа Захариева няма доказана вина. Ние се замеряме с компромати. Български евродепутати подеха тази тема и я засилиха като значимост, коментира Милен Керемедчиев. Той припомни двете кандидатури на страната ни за генерален секретар на ООН преди време.

"Сега за пореден път се опитваме да се простреляме в крака и това ще затрудни изслушването на нашия кандидат."

По темата с възобновения паспортен контрол в Германия бившият заместник-министър на външните работи посочи, че решението няма да има реален ефект за възпиране на мигрантския поток.

"Шенген можем да го обявим за мъртъв, особено сухопътният. Германия е поредната страна, която въвежда сухопътен контрол по своите граници. Това е изцяло политическо решение. Управляващите се стреснаха от резкия скок, който има "Алтернатива за Германия", която вече стъпва уверено и в западните провинции, които бяха бастион на управляващите."

Видимо е, че споразумението за Шенген вече не действа, категоричен е Керемедчиев.

"За момента Европа няма реална политика за справяне с мигрантския проблем, а всяка страна се справя поотделно."

Битката ще бъде много ожесточена и няма да бъде спечелена с дебати, а на място, изтъкна Милен Керемедчиев след първия проведен дебат между кандидатите за президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Камала ХарисКамала ХарисКамала Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти..

Този дебат не обръща рязко изборните резултати. Еуфорията при демократите след издигането на Харис започва да стихва и нейната преднина от 4% от началото е вече 2, което е в рамките на статистическата грешка, допълни той. Като припомни, че при първото си кандидатиране за поста Тръмп е загубил дебата срещу Хилъри Клинтън, но тя не е спечелила президентската надпревара, Керемедчиев поясни, че в три от петте ключови за вота щати Тръмп продължава да води и той ще разчита именно на срещите си на терен.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2097 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.09.12 | 18:11

9
ШЕНГЕН ЗА БЪЛГАРИЯ САМО СЛЕД ИЗЧЕГЪРТВАНЕ НА МУТРИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА.

2024.09.12 | 18:10

8
ОБРАТНОТО Е, БЪЛГАРИЯ Е МРЪТВА ЗА ШЕНГЕН.

2024.09.12 | 17:03

6
Тоя идиот пак се изхожда по темата
Тенев

2024.09.12 | 17:09

7
Ама е прав!
ДРУГАРЯ РАШКОВ

2024.09.12 | 16:25

4
ПАПАГАЛИТЕ ДЕТО ГОВОРЯТ ЗА ТЯХ КОЙ РЕСОР ? youtube. com/watch? v= oSjtg - FvXls И КОСМАТИ ЯЙЦА ОТ БАНКЯТА !

2024.09.12 | 16:28

5
ШАНТАВОТО ЛАЙ НО СЕ СЕЩАТЕ КОЙ Е
ЖИВОТНИ БЕЗ МОЗЪЧНИ

2024.09.12 | 16:21

3
ДА ВИ СЕ ДАДЕ КОЙТО И ДА Е РЕСОР Е ВСЕ ЕДНО ДА СЕ ДАДЕ НА ВАРЯГИТЕ ДА СИ НАПРАВЯТ 3 БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА :) СВИКВАЙТЕ С ПРОЗРЕНИЕТО ЧЕ СТЕ ГОВОРЕЩИ ЖИВОТНИ И НИЩО ДРУГО ! И ЩЕ БЪДЕТЕ ТРЕТИРАНИ КАТО ЖИВОТНИ !

2024.09.12 | 16:18

2
ТЪП ПО ТЪП МЕГА ТЪ ПАК БЪЛГАРИН !
ГОВОРЕЩИ ПУМЯРИ

2024.09.12 | 16:16

1
САХАРА ДА ВИ СЕ ДАДЕ СЛЕД 3 МЕСЕЦА ПЕСЪК ЩЕ ВНАСЯТЕ ! КЬОРАВИ ЛИ СТЕ ЧЕ СТЕ КРЪГЛИ ИДИ ОТИ ?! ПО ТЪ ПИ ОТ ВАС БЪЛГАРИТЕ В ТОЯ СВЯТ НЕ ЗНАМ ДА ИМА :)

Добави коментар

Водещи новини