Депутатите гласуват освобождаването на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев

Сметна палата
share

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“.

Депутатите задължиха МС да изготви доклад за изпълнението на парламентарните решения за комплекса „Марица-изток“

Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение на същата база. Други изменения са свързани с намаляване на праговете за валидност на референдумите и премахването на прага при определяне на резултатите от референдум. Третата група промени са свързани с облекчаване на технологичните правила за събирането на подписката и за двата вида референдуми.

В дневния ред е също изслушване на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков заради неспазен законов срок за началото на Националния регистър за случаите на педофилия по Закона за закрила на детето, както и за предприетите до момента от МВР мерки по неговото изграждане. Искането за изслушването е на „Възраждане“.

В програмата е и първото гласуване на промени в Закона за опазване на околната среда с вносители Делян Добрев, Николай Нанков - ГЕРБ-СДС, и Станислав Анастасов, ПГ на ДПС. Депутатите не успяха да разгледат точката на предишни две заседания, тъй като на първото нямаше кворум в залата, а на второто тя отпадна от дневния ред.

Водещи новини

Още новини