ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

Булфото (архив)
share

"Продължаваме Промяната - Демократична България" обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

"Народните представители на ПП-ДБ подадоха през юли месец сигнал във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на ДПС за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата ѝ за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства. По този начин, макар и много закъснели, на практика се потвърди това, срещу което ПП-ДБ се бори от години - овладяването на българските институции от Пеевски и други негови политически партньори. 

Лена Бориславова: Прокуратурата отказа да провери Пеевски след подаден сигнал от ПП-ДБ

Сигналът срещу санкционирания по Магнитски депутат включваше данни за извършени престъпления по служба от магистрати и служители на Министерство на вътрешните работи с цел сплашване, оказване на принуда и натиск, имуществени престъпления и други.

СГП на практика абдикира от основните си функции, като дори не намира причина да възложи проверка за събиране на допълнителна информация. Не става ясно и защо СГП не изисква сведения и обяснения от лицата, цитирани в сигнала, автори на твърденията за нерегламентирани и незаконосъобразни действия на институциите.

Въз основа на жалбата на ПП-ДБ “Апелативна прокуратура – София” има възможност да отмени решението на Софийска градска прокуратура и да върне с указания за продължаване на действията по събиране на доказателства. Ако и тази прокуратура откаже да действа, ще обжалваме пред съда”, пише още в съобщението.

Водещи новини

Още новини