ПП-ДБ внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които се улеснява издаването на лични карти за десетки хиляди българи

  • 17 септември 2024 16:30

  • 2010
  • 9
ПП-ДБ внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които се улеснява издаването на лични карти за десетки хиляди българи
© ПП - ДБ

Над 50 хил. българи нямат постоянен адрес и лична карта, заради което нямат достъп до здравеопазване, образование и работа. С промени в Закона за гражданската регистрация, внесени в Народното събрание тази седмица, ще се даде възможност на гражданите да получат служебен адрес, с който да им се издаде лична карта, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Целта на изготвения законопроект е да създаде възможност на гражданите, които нямат и не могат да представят документи за адресна регистрация (за собственост или за ползване на имота, договор за наем и др.), да заявят адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес. Със законопроекта се въвежда „служебен адрес“.

Инициативата за промените в закона е на кабинета "Петков", когато беше създадена работна група в МРРБ с експерти от ключовите организации, които работят по темата. Законопроектът беше довършен и качен за обществено обсъждане в края на януари тази година по време на мандата на Андрей Цеков като министър на регионалното развитие в кабинета Денков.

Липсата на документи блокира достъпа до здравеопазване, образование и работа. Проблем е и за българските граждани, пребиваващи трайно в чужбина, които нямат собствен имот на територията на страната, да заявят адресна регистрация.

Очаква се с новия закон всички граждани да могат да заявят адресната си регистрация, което от своя страна е предпоставка да се снабдят с документ за самоличност, за да могат да започнат работа, да упражняват правата си, както и да получават услуги. 

МВР: Без актуален постоянен адрес и без издавана лична карта са малко над 52 000 българи

“Личната карта е ключът към основните ни граждански права. Никой не трябва да бъде лишен от тях, само защото няма дом,” казват от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". 

Служебният адрес, който се въвежда със закона, ще е адрес на недвижим имот – общинска собственост, който ще се определя от кмета на съответната община за извършване на служебна адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес.

Със законопроекта се предвижда гражданите със заличен по реда на чл. 99б от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) единствен постоянен и/или настоящ адрес или чийто постоянен и/или настоящ адрес е заличен от Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси, да бъдат адресно регистрирани на служебен адрес.

Промените в закона имат за цел и да намалят незаконните практики с фалшиви регистрации, като се дава възможност за посочване на легитимен служебен адрес.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2010 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Bonth12

2024.09.17 | 18:04

9
добро утро Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни. Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност. на ваше разположение

2024.09.17 | 17:57

8
Предизборно УРА, да, ама НЕ. Няма да гласуваме за вас слухи в костюми на дерибеи. Е б е т е си м а й к а та!
ПП дб

2024.09.17 | 17:31

7
Отказахте ме за изборите
Пълни глупости

2024.09.17 | 17:30

6
Като в Стамболийски. 1500 цигани на един адрес. А като търси МВР ще ти фане уя.
БЪЛГАРИ БОК ЛУЦИ

2024.09.17 | 17:05

3
АДРЕСА ОБРАЗОВАНИЕ ЛЕКАР НЯКАКВА ЛОГИЧЕСКА ЗАДАЧА ЛИ Е ?

2024.09.17 | 17:14

5
МАЙКА МУ ДА ЕВА АС НА НЕГО КОЙ ИДИ ОТ ВИ ИЗКАРА ОТ КОЛИБИТЕ !

2024.09.17 | 17:11

4
АДРЕСА ЩЕ ХОДИ НА ЛЕКАР И ЩЕ МУ ПИШАТ 2 В УЧИЛИЩЕ ЕВАТИ И КРЪГЛИТЕ ИДИ ОТИ !
ЛАЙ НЯНИ МОЗЪЦИ

2024.09.17 | 17:01

2
АДРЕСА Е САМО ЗА ДА ПОЛУЧАВАШ ПОЩА ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА БЕ ! ДА ЕВА И ИЗРОДИТЕ ПУМЯРИ !
мангуста

2024.09.17 | 16:51

1
трябва да почерпя...

Добави коментар

Водещи новини