Димитър Стоянов след катастрофата: Нагледахме се на спекулации на политици, които нямат понятие от авиация

БНТ
share

Нагледахме се на спекулативни теории на политици, които нямат понятие от авиация. Тези спекулации се базират на едно видео. Трябва да се остави комисията да работи спокойно, изводите да бъдат представени пред МО. Причините трябва да бъдат представени на обществото. Това заяви бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Относно поисканите оставки на командващият ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев, командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, Стоянов коментира: "Звучи като политическо искане". 

"Пръв за оставки заговори Делян Пеевски, след това Тагарев, Шаламанов и президентът Плевнелиев. За да се иска оставка, трябва да се знае причината, какво са сбъркали. Иначе звучи като политическо искане", добави Стоянов. 

Рамковото споразумение за възстановяване на самолетите L-39 е подписано от мен през ноември 2023 г., а конкретният договор за самолета, който се разби край "Граф Игнатиево" - месец по-късно, заяви Стоянов. "Там са разписани четири самолета, които трябва да бъдат реновирани", каза още той. 

"Спекулация е, че самолетите са стари. Самолетът Ф-16, на който летя президентът с ген. Кларк, е произведен 1986 г., а самолетът, който катастрофира - в края на 1990 г. Освен това той е минал капитално-възстановителен ремонт и само преди три месеца се е върнал в България", каза още той. 

Делян Пеевски поиска оставките на командващия ВВС ген. Петров и шефа на авиобаза Граф Игнатиево ген. Русев

Каракачанов каза, че през последните години нищо не се прави за авиацията - абсолютно невярно. Спекулация беше изказването на Тагарев, че авиошоуто се прави по политически причини, планирано от президента Радев, отбеляза Стоянов. 

"Има ново забавяне в предоставянето на самолетите F-16. Има забавяне в инфраструктурата", обяви Стоянов. По думите му през 2027 г. самолетите F-16 ще носят дежурство. 

Водещи новини

Още новини