Кметът Терзиев за новата схема за такса смет: София ще има нов данък

Булфото архив
share

Кметът на София Васил Терзиев коментира новата схема за такса смет.

„София ще има нов данък, но като цяло няма готовност в България да преминем към новото изчисление на такса битови отпадъци и се надявам, че в парламентът ще вземат правилните решения и ще направят корекции. Това не е проблем само на София. Просто като най-голям град има много жители.  Това е национален проблем, който беше така изведен на преден план от Националното сдружение на общините в България. Именно за да има баланс и да няма голямо утежнение за гражданите се надяваме тази една година отсрочка да ни помогна на всички да направим системата възможно най-добрата и гражданите на София да не усетят рязко покачване много рязко покачване на такса битови отпадъци“, обясни Терзиев пред бТВ.

На първо четене в комисията по бюджет и финанси: Да се отложат новите правила за такса смет

 По новата схема ще трябва да плащаме такса смет за количество, а не за квадратура.

Въвеждането ѝ се отложи с година. Причината за отлагането на принципа „замърсителят плаща“ е, че институциите не са готови за промяната.

Кметът Терзиев се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“: „Нашата основна цел е чистотата на града. Затова сме разположили много и нови кофи на по-удобни места. Призовавам хората да не хвърлят боклук в реката.“

Водещи новини

Още новини