НА ЖИВО: Главчев няма да уволнява областни управители: Всички изпълняват своите задължения

Булфото
share

Служебният министър-председател Димитър Главчев и още петима министри отговарят на депутатски въпроси и питания.

Това предвижда програмата за работа на депутатите.

В парламентарния контрол на въпроси и питания ще отговарят и министрите Галин Цоков, Ивайло Иванов, Виолета Коритарова, Галя Кондева и Георги Тахов.

Депутатите се изпокараха. Тошко Йорданов попита част от колегите си дали ще видим един любовен танц

"В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа". Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на днешния блицконтрол.

"Няма по-голяма ценност от българските деца", отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

"Служебното правителство Главчев - 2 ще направи всичко необходимо, за да може предсрочните парламентарни избори да са честни, прозрачни и свободни. Ако има съмнения, ще действаме безкомпромисно и светкавично. Бъдете уверени, давайте информация за нарушения на изборния процес, защото по всеки един сигнал, който се подава, ще бъде взето отношение, за да не се изкриви вотът на българските граждани", каза още служебният министър.

Той добави още, че служебният кабинет планира да извърши всички "необходими мерки", които да препятстват опорочаването на предсрочните парламентарни избори.

Главчев отново се похвали, че и на предишните избори 2 в 1 през юни месец не е чул вотът да е бил изкривен. Служебното правителство ще положи и допълнителни усилия за гарантиране честността вота. Ако след изборите се даде информация, че е имало опорочаване, ще е като след дъжд качулка. Основно изборите се организират от ЦИК, а изпълнителната власт осигурява материалното и техническо протичане на вота, подчерта служебният премиер. Припомняме, че и вчера, по време на заседанието в МВР по темата за изборите, каквото се свиква преди всяка една кампания, премиерът прехвърли основното отговорност за организацията върху ЦИК, а не върху МВР, които се занимават с купения вот. А и отговорността на МВР, по думите на Главчев, била споделена с прокуратурата.

"Сигналите за нарушаване на изборния процес да се подават по време на изборите, а не след дъжд качулка", призова още веднъж Димитър Главчев.

Главчев изтъкна още, че няма информация дали се е правило "ала-бала с машините" за гласуване през годините. Той увери, че служебното правителство ще направи всичко възможно и сега да няма такова нещо. Главчев увери още, че на предишните предсрочни парламентарни избори, които се проведоха заедно с европейските избори на 9 юни, е нямало "ала-бала" с машините.

Не се предвижда никаква актуализация на бюджета, не се предвижда увеличение на данъците в рамките на бюджетната процедура, която се подготвя в Министерството на финансите. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Премиерът отговори на въпрос на народния представител от "Възраждане" Йордан Тодоров, който попита не трябва ли да се вземат спешни мерки по отношение на бюджета, тъй като според него държавата се е устремила към катастрофа, към фалит на хората, заради вземането на нов държавен дълг. Народният представител попита премиера дали ще продължи политиката по увеличаване на държавния дълг и цитира прогноза на Министерството на финансите, според която, ако държавните разходи не бъдат преструктурирани, в бъдеще ще трябва да изтеглим нови 18 млрд. лв. държавни заеми.

"Не знам дали е стигнало до вас изпълнението на консолидираната фискална програма, но в сряда Министерският съвет я прие и затова не сте разбрали, че дефицитът е 0,3%", отговори на Тодоров служебният премиер. По думите му дефицитът е далеч от 3%, определен със Закона за държавния бюджет. В същия закон е посочено колко точно може да бъде изтегленият дълг, допълни премиерът. Движим се абсолютно в рамките и в параметрите на бюджета, приет от Народното събрание, подчерта Главчев и увери, че няма никаква опасност от катастрофите, които Тодоров чертаете. Ще ви представим и проект за бюджет, който се утвърждава от Народното събрание, ако все още е на власт нашето правителство, каза служебният премиер.

Относно държавния дълг министър-председателят каза, че: "Не трябва да се хвалим за поемането на нов дълг, но това е единственият начин за компенсиране на дефицит". По думите на Главчев или се поема нов дълг или почват да се свиват разходи. 

"Решението на Министерския съвет да предложи за награждаване Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, е законосъобразно". Така премиерът отговори на въпрос на Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България", относно решение на Министерския съвет да предложи Георги Йорданов за награждаване с орден "Стара планина" - първа степен. 

Награждаването с орден е извършено в съответствие с условията и реда, предвидени в Закона за ордените и медалите, каза още Главчев.

Предложението за награждаването е за цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и във връзка с 90-годишнината му, отбелязват от Министерския съвет. Под негово ръководство е построен един от символите на столицата - НДК, организирани са редица мащабни чествания за 1300 години на българската държава, получили огромен международен и национален отзвук.

Комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон, приет през 2000 г. и обнародван в бр. 37 на "Държавен вестник", посочва Атанасов във въпроса си. "Не смятате ли, че това решение влиза  в противоречие с действащ закон в страната и с този акт Министерския съвет, под Ваше ръководство, участва в поругаването на жертвите на престъпния комунистически режим у нас", пита Атанасов.

Извършена е проверка и не са открити документи, които да установяват принадлежност на Георги Йорданов към "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българска народна армия, обясни Главчев.

Що се отнася до закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен – същият има декларативен характер и от правна страна не съдържа лустрационни разпоредби, които да съставляват нормативна пречка за удостояване на заслужили личности за техния безспорен принос към българската култура, какъвто е случаят с награждаването на Георги Йорданов, заяви Димитър Главчев.

Лична мотивация нямам, това е решение на Министерския съвет, добави още служебният премиер. Предложението за неговото награждаване изхожда от инициативен комитет на културни дейци и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци с държавни награди, обясни той.

"Всички областни управители изпълняват добросъвестно своите задължения и не са дали повод за отстраняване от длъжност", каза Димитър Главчев в отговор на въпрос на народни представители от ДПС (без Пеевски и група), относно  назначаване на ярки политически фигури за областни управители в Хасково, Търговище и Шумен. 

"По време на предходния служебен кабинет в областите, в които ДПС е първа политическа сила според резултатите от последните предсрочни избори, с решение на Министерския съвет бяха назначени областни управители членове на ДПС. В рамките на по-малко от месец назначените областни управители в Кърджали и Смолян, както и заместник областните управители на Плевен и Добрич, бяха освободени от Вас под претекст, че са проявили явни политически пристрастия, като са заявили подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган", се посочва във въпроса. "В същото време назначените от Вас областни управители в Хасково, Търговище и Шумен все още не са освободени от длъжност, въпреки открито заявените от тях политически пристрастия, както в областите, в които са назначени, така и в медийното пространство", казват народните представители и добавят, че настояват за незабавно предприемане на действия в тази посока.

Към този момент до мен не са достигнали конкретни сведения от достоверни източници, които да ми дават основания да предприема действията, към които ме приканвате, отговори Главчев.

Очаквайте подробности!

Водещи новини

Още новини