Балабанов, ИТН: Предлагаме програма с конкретни срокове и решения, не говорим за коалиция

Булфото архив
share

Вчера в регионална комисия входирахме законопроект, с който налагаме санкции на кметовете от случая Доспат, за да могат да не бутат предизборно сгради. ГЕРБ и ДПС отмениха точката, за да запазят собствените си кметове, за да деребействат сред населението. Това обяви депутатът от „Има такъв народ“ Венцислав Асенов пред журналисти.

Според партията промяната засяга всички кметства. От 4-та до 6-а степен кметовете няма да имат право да се „разпореждат“, ще се разпорежда ДНСК. Така ще им се отнеме възможността да решават кои сгради да събарят и кои да си останат. Според тях по друг начин не става, освен със законови промени.

От партията на Слави Трифонов смятат, че идеята на Бойко Борисов за въвеждане на гръцкия модел у нас не би била работеща: „2016 г. имаше референдум за смяна на политическата система, преди още да се създаде „Има такъв народ“. 2,5 млн. българи подкрепиха идеята ни за мажоритарен избор в два тура. Борисов и ГЕРБ в онзи момент саботираха волята на тези българи за промяна на избирателната система. Защо ли не му вярваме? Какво казва Борисов сутрин, обед и вечер са доста разтегливи понятия“, коментира от своя страна Станислав Балабанов.

По думите му ИТН като носител на третия мандат даде алтернатива пред всички партии как трябва да се говори в парламента и да има разговори по приоритети.

„Нагледахме се на спасители в годините. Важно е да се подхожда практически и разумно. ПП трети месец говорят за надпартиен кандидат – нека видим предложенията им. ИТН с третия мандат даде възможност на ПП-ДБ да предложат кандидат за министър-председател, да извървят целия път по антикорупционната и съдебната реформа. Петков отказа правителство, макар да имаше мнозинство в навечерието на връщането на третия мандат“, категоричен е той.

Балабанов допълни още: „Слави Трифонов винаги е правил това, което е казвал и е отстоявал принципите и посланията, зад които е заставал. Той е лидер на партията и винаги е участвал във всяка една предизборна кампания.“

Борисов пита Асен Василев кой е този Х премиер, който ще е надпартиен, и защо не си спечели изборите

„Няма да допуснем повече такива грозни промени в Конституцията. Да сте чули да говорим за коалиция? Ние предлагаме програма с конкретни срокове и решения, не говорим за коалиция. Имаше ли коалиция една година, или имаше сглобки и задкулисни договорки. Не забравяйте, че имаше няколкомесечно правителство на Кирил Петков, което ние свалихме, с коалиционно споразумение, направено в един мол. До какво доведе това? До нищо“, каза още той.

Той отрече да е било на дневен ред свалянето на Рая Назарян от поста на председател на НС.

Водещи новини

Още новини