Министър Коритарова: Започват ремонтите на най-компрометираните пътни участъци у нас

bulphoto (архив)
share

След края на активния летен сезон основната задача за районите със сключени договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища е да се започне от най-компрометираните участъци, за да може преди зимния сезон да се подобри инфраструктурата и да се създават нормални условия за движение по нея. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Коритарова съобщи, че от 33 обособени позиции има 26 сключени договора с изпълнители на текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. За другите позиции има съдебни дела, по които се очакват решения, за да могат да бъдат сключени договорите. По сключените през август договори министърът напомни, че не са започнали веднага ремонтите, за да не се затруднява движението през летния сезон.

Наш приоритет до края на тази година да завършим лот 1 на магистрала "Хемус" от Боаза до Дерманци, лот 2 и 3 сме предвидили до края на 2026 г., каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос. За лот 9 има разрешение за строеж и теренно обезпечаване. За лотовете 5 и 6 министърът посочи, че не може да се говори за незаконно строителство, защото има само констативни протоколи, но няма съставени актове и след проверка не е констатирано незаконно строителство. За лот 8 министърът каза, че участъкът ще премине по следата, която съществува по ОВОС, за да не се налага ново проектиране и съответно нови процедури, като така ще може да се използват всички приключили до момента и да няма забавяне.

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

По етап 2 от програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост, по който се изисква съфинансиране, вече има приключила процедура, има обявен списък, минал е срокът за обжалване, като са получени осем възражения и те се разглеждат, каза министърът в отговор на друг въпрос на народен представител. След като постанових, беше ми предложен проект на одобряване на окончателния списък, но намерих неточности, неразгледани дори възражения по една или друга причина, постъпили по различни канали и колегите са мислили, че се дублират възраженията, като очаквам те да бъдат разгледани и да постановим окончателния списък, посочи министърът. Тя изтъкна, че има съвсем малък брой са недопуснатите възражения – 5, защото има пропуски в документацията, които не отговарят изискванията. Общо подадените предложения по етап 2 са 287 подадените проектни предложения.

За етап 1 на програмата, който е без съфинансиране, са подадени над 3000 предложения, от които са одобрени 753, а над 2000 са възраженията. Министърът Коритарова заяви, че вече е преодоляно забавянето по този етап на програмата, което се е дължало на недобре окомплектованото звено към проекта и намаления на административен капацитет. Направили сме разчет в рамките септември и октомври, до края на октомври най-късно, всички да получат покани и решения за предоставяне на финансиране на одобрените 753 проекта, заяви Коритарова.

По-рано Комисията взе решение да не разглежда Законопроектите за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, внесени от Божидар Божанов и група народни представители на 19 юли 2024 г. и от Тошко Йорданов и група народни представители на 12 юли 2024 г., съобщава БТА.

Водещи новини

Още новини