С материали от незаконна кариера ремонтират общински път

  • 30 август 2024 22:03

  • 454
  • 2
С материали от незаконна кариера ремонтират общински път
© pixabay

Откриха незаконна кариера за добив на инертни материали край трънското село Цегриловци. Проверката е направена от регионалната инспекция по околна среда - София, след подаден сигнал от общински съветник в Трън. Той твърди, че кариерата не само се използва незаконно, а и че изкопаната скална маса вече е положена като основа на новия път, който в момента се строи там. Фирмата отрича това да е истина, предаде БНТ.

Кариерата е голяма и се вижда от далеч. С екипа стигаме до мястото точно по време на асфалтирането на пътя към селата Стрезимировци и Цергиловци.

В самата кариера има будка и багер.

Строили по ОП “Транспорт” с крадени камъни от Първомай

Общински съветници от Трън обаче успяват да заловят багер, който пълни с камъни камион, който изглежда точно като наетите от фирмата изпълнител на ремонта.

"Даже имаше и снимков материал и видеоклипове как се копае на тази кариера до нас и то се вижда , че материалът отстрани , който е полаган е от тази кариера", посочи Симеон Иванов, общински съветник Трън.

След като общинските съветници заснемат доказателство за незаконното експлоатиране на кариерата, те изпращат сигнала до всички институции, които могат да вземат отношение. На 27 август РИОСВ София идват тук на място и правят проверка, констатират, че кариерата е напълно незаконна.

Според договора с община Трън фирмата изпълнител на 6 пътя в района-"Европейски пътища", използва скална маса от легални кариери, които се намират в община Благоевград.

"Имаме декларация за каменната маса, която се използва за пътя, отделно имаме актове към СМР, протоколи и надзорни фирми, които следят какво се случва като процес на място", поясни Цветислава Цветкова, кмет на Трън.

От фирмата също отричат да са използвали инертни материали от незаконната кариера, твърдят че използвали мястото за склад. Компанията „Европейски пътища“, както и екипите, чиято наемна техника се използва за ремонтните дейности, нямат общо с предполагаем незаконен добив на инертни материал, се казва още в позицията им. От министерството на енергетиката също са направили проверка и са установили , че има видими следи от извършван добив на скална маса, но по време на проверката техниката не е работела. По пътя за друго трънско село Ездимирци, който също е в ремонт, също има незаконна кариера с разположена техника в нея.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
454 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.30 | 22:24

2
Поредната поръчка.
ГОВ НЯНИ МОЗЪЦИ НО АЛЧНИ

2024.08.30 | 22:22

1
АБСОЛЮТНИ ИЗРОДИ! САМО СМЪР Т ЗА ГЯУ РИТЕ !

Добави коментар

Водещи новини