Асен Василев за офертата на Борисов: Нямаме никакво доверие на ГЕРБ, предложихме наш вариант за кабинет

БТВ
share

Ясно е, че има някакво преконфигуриране на политическото пространство, но трябва да се видят резултатите от изборите, за да се мисли за по-нататъшните политически действия. Това каза в предаването "Лице в лице" съпредседседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър на финансите Асен Василев по повод разцепленията в ДПС и БСП.

Мисля, че нашата цел е да дадем ясна перспектива за бъдещето на страната, за това как трябва да гледаме напред, а не назад. И на базата на това да се стремим да сме първи на изборите, заяви Василев.

В последните 30 г. имаше период, в който се забрави, че бъдещето на станата са хората, че трябва да се инвестира в младите, и това доведе до това, че над 1 млн. българи напуснаха страната. В последните години има повече хора, които се завръщат в България, има повече инвестиции в младите учители, младите лекари и медицински сестри, посочи той.

В последните няколко години срещу нас се водеше грозна кампания, която в момента се води срещу хора, които пречат на Пеевски. Второ, което е случи, е, че икономическият модел, който заложихме, вече започва да дава резултати и доходите растат. В момента икономиката в България расте 3-4 пъти по-бързо от тази в Еврозоната, наблюдаваме падане на неравенствата, демографската картина показва, че се раждат повече деца. Когато се инвестира в хората, се вижда резултатът. Последните пет бюджета бяха подготвени от екипи, в които "Продължаваме промяната" държеше Министерството на финансите. В тях бяха заложени мерки като безплатни детски градини, увеличаване на данъчния кредит на родителите, отбеляза бившият финансов министър.

ПП-ДБ се регистрираха за изборите и обявиха: Фокусираме се върху бъдещето на България

Тези мерки помогнаха – вдигна се потреблението. Всеки ден от телевизорите ни се обяснява колко е зле страната, а Евростат излиза и казва, че България е с най-нисък дълг спрямо БВП. По времето на Борисов бяхме на трето място. Евростат излезе и с това, че за първи път не сме последни по индивидуално потребление на домакинствата. И това не с показва по медиите. Ако гледате в едно криво огледало, няма как да вземете правилните решения, добави той.

В последните години е имало две правителства, и двете ги направихме ние и бяха огромен компромис. Не сме били като залепени с Пеевски, никога не сме били. Ако бяхме, кабинетът "Денков" щеше още да продължава. По време на този кабинет се приеха 60 от 62 законодателни мерки по Плана за възстановяване и устойчивост. Последните две мерки, заради които се бави второто плащане по ПВУ, са непосилни за ГЕРБ и ДПС, те включват избор на членове на антикорупционната комисия по прозрачен начин. Втората мярка е свързана с подаването на сигнали. В момента, в който стана ясно, че антикорупционната програма няма да се изпълнява, този кабинет приключи, подчерта Асен Василев.

Той коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес обяви, че подава ръка на партиите от сглобката, за да се търси вариант на управление след изборите. Борисов включи като бъдещи партньори и БСП, и "Има такъв народ".

Борисов: Ако не им харесва "дежентълменско споразумение", нека "умните" да измислят друга дума

Нямаме никакво доверие на ГЕРБ. Ние предложихме подобен на френския или италианския вариант – човек, който е равноотдалечен, който има голям статут и може да сглоби вариант за правителство, който да движи България напред. Ние в уговорени мачове не участваме и никога не сме участвали. Ако няма независим премиер тип Марио Драги или Мишел Барние, ние няма да участваме в такова нещо, подчерта съпредседседателят на "Продължаваме промяната".

Вярвам, че един премиер сам трябва да избере екипа си и да търси подкрепа за него, добави той. Попитан дали е склонен да даде подкрепа за политически лица, каза: "Зависи кои са, зависи каква е програмата им"

В отговор на думи на водещата, че и преди сглобката от "Продължаваме промяната" са говорили по подобен начин, а след това са управлявали заедно с ГЕРБ, Василев заяви: "Когато стана сглобката, правителството беше наше, премиерът беше наш и те ни подкрепиха".

По думите му влизането в Еврозоната не е мираж. Тази есен ще покрием и критерия за инфлация. Входната дата – 1 юли догодина, увери Асен Василев.

Водещи новини

Още новини