Стоян Михалев потвърди: "Демократи за силна България" остава в коалицията ПП-ДБ

Булфото
share

Решението на "Демократи за силна България" е да останем в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Това каза за БТА Стоян Михалев, народен представител в 50-ото Народно събрание и член на "Демократи за силна България", във връзка с приета вчера позиция на партията. 

По принцип това е решение, което се обсъжда от доста време, не е решено снощи в 12:00 през нощта. В момента се очаква от нас публичен отговор и затова го даваме. Иначе оставането в коалицията е обсъждано на национално ниво в нашите органи. Това не е спонтанно решение, отбеляза той. 

На въпрос как ще се регистрират за изборите, Михалев припомни, че се очаква решението и на другите партии в коалиционния формат и добави, че едва след като те се произнесат, ще се реши как се явява цялата коалиция на изборите на 27 октомври. 

По-рано днес от пресцентъра на ДСБ разпространиха позицията на партията, в която се посочва, че в момент на тежка политическа криза, от "Демократи за силна България" се ангажират с отговорността да предложат пътя към сигурно и проспериращо бъдеще за България.

"Оценяваме единството и устойчивостта на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство. Убедени сме, че само редовно правителство, основано на тези принципи, ще направи България силна и богата държава в обединена Европа", се казва в позицията. 

В нея се казва, че "умишленото и повтарящото се бягство от отговорност за съставяне на редовно правителство задълбочава и подхранва политическата криза". "Осъзнаваме, че част от системните партии в страната целенасочено отказват да носят политическата отговорност, с която е натоварено редовното правителство, и допускат страната да се ръководи от контролирани от тях служебни правителства", се казва още в текста.

В позицията се посочва, че визията за управлението на страната включва следващо програмно коалиционно и антикорупционна управление, основано на принципите на евроатлантическото развитие, сигурността, спокойствието и благополучието на нацията, защитата на националните интереси и патриотизма.

"Убедени сме, че само стабилно парламентарно мнозинство, създадено след честен, компетентен и отговорен преговорен процес, който да приключи с подписване на политическо споразумение, може да бъде гарант за това общо усилие", се казва още в текста.  

„Демократи за силна България” остава в ПП-ДБ

От ДСБ се ангажират да търсят подкрепа за активно участие в европейските и трансатлантическите инициативи за икономически растеж, технологичен напредък и устойчиво развитие, разширяване на сътрудничеството с партньорите ни в Европейския съюз и НАТО, продължаване на съществуващите и развитие на нови съседски междудържавни отношения, основание на взаимното уважение и спазване на подписаните договорености, повишаване на вътрешната сигурност чрез ефективно функционираща правораздавателна система и борба с корупцията. "Ние вярваме в силата на обединението. Заедно можем да постигнем повече. За силна България в обединена Европа!", заявяват от ДСБ. 

Водещи новини

Още новини