Ще се върне ли Сергей Станишев в листите на БСП?

БТВ
share

Екатерина Захариева или Юлиян Попов - един от двамата ще е следващият български еврокомисар. Имената им вече са одобрени от Министерския съвет.

Важността на европейския пост, но и всичко случващо се около БСП – коментира в студиото на „Тази неделя“ бившият премиер и бивш председател на ПЕС и БСП Сергей Станишев.

Той потвърди, че му е било предложено от БСП да бъде издигната кандидатурата му за еврокомисар. Инициативата е била на членове на Националния съвет на партията.

Кандидатурата му е получила подкрепа и от тримата заместник-председатели на БСП, но е срещнала съпротива в Изпълнителното бюро, защото е била разчетена като политически знак - че БСП се отказва от своя "евроскептицизъм".

„Тази позиция е важна за България – първо за авторитета на страната и второ, защото в крайна сметка, всички политики, които се случват при нас, на наша територия – било то регионална, икономическа, финансова, всичко е свързано с решенията, които се вземат в Европейския съюз“, коментира Сергей Станишев.

„Важно е кой ни представлява, какъв авторитет има, колко е компетентен и по какъв начин може да ретранслира тези политики между София и Брюксел“, посочи още той.

„Сигурен съм, че огромното мнозинство от българи, независимо от разочарованията, които носи ЕС, защото и той не е съвършен и минава през тежка трансформация и има своите предизвикателства, осъзнават себе си и своите семейства като част от съюза“, заяви Сергей Станишев.

„Затова сме заинтересовани ЕС да преодолее кризите в себе си. Най-важното за ЕС е да направи европейската икономика по-конкурентна, сравнявайки се с икономиките на САЩ и Китай. За да може да засили общия пазар, за да има общ просперитет. Натам ще бъдат насочени усилията на Европейската комисия и това ще засегне всички политики. А всичко, което с случва в България, може да използва европейските инструменти“, коментира бившият лидер на ПЕС и БСП.

Според него и двамата кандидати на България имат своите качества и „багаж“ – и политически, и административен.

Гергана Алексова: Такова нещо не се е случвало в БСП

Той пожела успех на изслушванията в парламента, „защото те не са формални“ и отбеляза, че сме „тежко закъснели“ с номинациите.

Станишев посочи, че това сред кандидатите да има мъж и жена, е лична инициатива на Урсула фон дер Лайен и че повечето страни не са се съобразили с това искането, както и че повечето са предложили един кандидат.

Според Сергей Станишев окончателната оставка на Корнелия Нинова може да доведе до промяна и връщане към автентичното БСП - сложна и голяма партия, широкоотворена, диологична, проевропейска. Но е въможно и това да се сведе до "Без Нинова по ниновски".

"Въпросът е дали промяната ще бъде формална, или съдържателна", заяви бившият лидер на партията.

Относно изключването на Нинова, той посочи, че решението е на пленума и че трябва много да се внимава тя да не бъде превърната в жертва.

На въпрос дали би се върнал в листите на БСП, Сергей Станишев отговори, че може да го направи, ако види реална промяна в партията, а не таква, която имитира.

"Зависи от Националния съвет, за съм на разположение с моите ясни позиции", отбеляза Сергей Станишев.

Той заяви, че би се занимавал с политика, но ако има кауза.

Според него следващият парламент ще бъде още по-делигитимиран.

Водещи новини

Още новини