Валентин Тончев: Доган се връща с пълни сили в оперативната политика

Кадър - Нова телевизия
share

"Господин Доган се връща с пълни сили в оперативната политика на България. Всички се надяваме, че той ще бъде част от листите на предстоящите избори. Тепърва ще правим консултации и ще обсъждаме кандидатските листи". Това заяви в ефира на Нова телевизия независимият депутат Валентин Тончев в отговор на въпроса ще се кандидатира ли почетният председател на ДПС за депутат на предстоящите избори.  

Попитан дали, ако Делян Пеевски направи своя листа за вота, какъв ще е изходът,  той отговори: "Пеевски е свободен да поеме своя политически път. Неговото време в ДПС е приключено. Ние няма да се съобразяваме с неговите щения, решения или налагането му на аватарите. ДПС е ясна разписана организация, която си има Устав, която си има почетен председател и ние ще наредим листите спрямо Устава, спрямо консултациите, които ще направим с всички области". 

Той коментира и въпроса с разцеплението в редиците на ДПС и легитимността на изключването на Делян Пеевски и част от приближените му от партийните редици. „Уставът на ДПС е много ясно разписан в член 9, където е посочено, че доктор Доган е носител на непреходните ценности и стратегически цели пред ДПС. А каква по-стратегическа цел за една партия от това дали определена група от хора да бъде изключена от ръководните функции, които заема. Разбира се, че г-н Доган е по-висшестоящ орган. И всички тези жълти медии и бухалки, които г-н Пеевски се опита да излее върху ДПС и Устава на партията през последните седмици показаха, че всъщност техните тези са напълно несъстоятелни. Г-н Доган неслучайно цитира член 6. Там са разписани причините поради които всеки един член на Движението може да бъде изключен. И с изненада установих, че изключените отговарят на всички условия”.

Ахмед Доган: Момчето прекали, връщане назад няма

По думите му "този устав на ДПС е валиден отпреди 10 години, когато партията изживяла подобна криза с тогавашния председател". "Нещата са много ясно поставени. Проблемът тук не е в това, че тези хора са изключени. Реално те са освободени от ДПС още на 10 юли с призива на господин Доган и той много ясно го казва в своето послание. Проблемът е друг. А именно, че тези хора и до ден днешен продължават да не спазват Устава на ДПС", категоричен е той.

На въпрос защо, ако изключването от ДПС е толкова лесно и може да бъде направено по волята ан почетния председател, това не беше направено преди седмица, когато имаше събиране на ЦОБ, Тончев подчерта, че "преди седмица не е имало заседание на Централното оперативно бюро на партията". "Това беше поредната дезинформация. Това беше регулярна среща, която  провеждаме с доктор Ахмед Доган от вече 40 дни. Изобщо не е ставало въпрос за това нещо. За 40 дни доктор Доган извади нравствените и морални качества на тези хора, които вече са освободени от ДПС. Той им даде възможност да изчистят името си, като сами подадат оставки. Цяла България ги видя колко морал имат в душите си", заяви Тончев. 

Водещи новини

Още новини