Журналистът Георги Готев за избора на еврокомисар: Не ни трябва втора Румяна Желева

Novini.bg/Canva
share

В България има подготвени хора за еврокомисар, но излизат странни имена от политическите сили. Това заяви пред БНР журналистът Георги Готев от Euractiv Bulgaria.

По думите му, налице са имена, които биха могли с аплодисменти да минат през изслушванията в ЕП, "но за тях никой не говори".

Много е странно защо ГЕРБ пренебрегва своята сегашна комисарка Илиана Иванова. Тя се представя добре. ГЕРБ има шансове да прокара своя кандидатура, защо си създават излишни проблеми, коментира журналистът.

Той изрази опасения да не се повтори случаят с провалената кандидатура на Румяна Желева.

"Екатерина Захариева ми прилича на тази неуспешна българска кандидатура. Малко е по-лъскава, действително, но не съм сигурен, че ще издържи в Европейския парламент. Освен това, тя има някакви скелети в гардероба – беше много близка с ВМРО с период, в който тази партия продаваше под масата паспорти в Македония. (…) Не ни трябва втора Румяна Желева. Това би било много жалко."

Ако държим да имаме определен ресор, трябва да изпратим кандидат със съответната квалификация, подчерта Георги Готев.  "Не може, да речем, Екатерина Захариева да претендира за енергетика."

Готев изрази учудване, че подготвен кандидат като Ивайло Калфин изобщо не се спряга като вариант, защото подготовката му би позволила да претендираме за много сериозен ресор. 

Не е изключено Урсула фон дер Лайен да нулира сегашната процедура за номиниране на еврокомисари, поясни Готев. По думите му, доста страни са номинирали свои кандидатури преди писмото на председателката на ЕК с нейните изисквания за паритет между мъже и жени. Появили са се много мъжки кандидатури – засега от 27 държави 22 са предложили комисари, като 16 от тях са мъже, което за Фон дер Лайен е "нещо като провал", посочи журналистът.

Изтича срокът за определяне на номинации за български еврокомисар

"В противен случай тя губи лице. Това е много лош начин да започне мандата си. Тя би могла и да приеме положението, каквото е, защото предложенията са приоритет на страните членки. Има много влиятелни страни членки, с които не може да се пребори."

Ако процедурата тръгне наново, това би дало повече време на България да излъчи подходящата кандидатура, смята журналистът.

Тя ще се опита също така да моделира ресорите и по профила на кандидатите, изтъкна Георги Готев.

"Напълно безполови ангели не съществуват, но не трябва и да се прекалява. Унгарският комисар Оливер Вархеи например изпълнява 1:1 политиките на Виктор Орбан и неговите заръки и беше критикуван за това много сериозно в Европейския парламент. Той отново е кандидат за комисар от Унгария и не вярвам, че в ЕП ще може да премине тези препитвания. Известна степен на независимост е задължителна. Разбира се, европейският комисар не е посланик на България. Става въпрос за българин, който е в самото управление на европейската машина."

Водещи новини

Още новини