Атанасов: Драматични са събитията в ДПС, тези процеси трябва да се наблюдават много внимателно

БНТ
share

"Драматични са събитията в ДПС. Етническата основа на партията е проблем на българската национална сигурност и тези процеси трябва да се наблюдават много внимателно. Политическият пейзаж е доста размазан, защото се разцепи "Величие". Фактически е разцепено и БСП. Половината от политическите субекти не са в нормално състояние. Това са факти, които имат голямо значение за предстоящите избори и начина, по който ще изглежда 51- ият парламент".

Това каза в ефира на БНТ лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

"Нямаше проблем служебният министър-председател Димитър Главчев да говори с Иван Демерджиев, Емануил Йорданов и Веселин Вучков. Понякога го слушам Главчев как се шегува с тези неща, но е много важно да се подчертае, че преди да бъде посочен за министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предложението на ГЕРБ бе за Атанас Илков", спомена той.

Купуването на гласове и манипулациите на вота се превърнаха в задължителна характеристика на изборния процес у нас. Между 5 и 10% от общите гласове са резултат на купуване на гласове, отчете Атанасов. Най-разпространеното организирано престъпление е купуването на гласове, добави той. 

Балабанов: Слабо ме интересуват процесите в ДПС, така че да се оправят

"Голяма част от купените гласове са гласове на малоимотни хора и малцинствени групи, което изкривява вота. Важно е мястото на правителството като цяло, защото основната задача на служебното правителство е да организира честни избори", каза Атанасов. 

Атанасов посочи, че трябва да се търси широкоспектърна фигура за български еврокомисар. Той отказа да коментира професионалните качества на Екатерина Захариева, предложена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за еврокомисар, като отчете, че има опит в политиката, където е била начело на няколко министерства. 

Атанас Атанасов уточни, че на лидерско ниво ПП-ДБ ще вземе решение дали да участва в процедурата по избор на нов еврокомисар. Много внимателно трябва да преценим дали да участваме в този маскарад и уговорен мач, изтъкна той. 

Водещи новини

Още новини