Проф. Вълчев: Важно е дали Десислава Атанасова ще участва в решението на КС за конституционните промени

  • 23 юли 2024 18:04

  • 2920
  • 3
Проф. Вълчев: Важно е дали Десислава Атанасова ще участва в решението на КС за конституционните промени
© БТВ

В момента най-голямото разделение в света не е между ляво и дясно, а между либерално глобализиращите идеи и онези, които се съпротивляват срещу това, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет, бивш вицепремиер и бивш министър на образованието и науката.

Тази разделителна линия у нас е третирана по един откровено байганьовски начин. Почти целият политически елит мисли, че с тарикатлъци и непочтени средства могат да се случат смислени политически резултати, заяви проф. Вълчев.

Логичният въпрос е "А сега накъде?". Както и да решим въпросите в България, големият разлом в света може би ще остане за известно време. Най-важният въпрос е мирът. Второто е глобализиращите нагони да бъдат успокоени. Трябва да търсим политици, които имат самочувствието да кажат тези неща, добави той.

У нас има и предизвикателство с Конституционния съд, отбеляза деканът на Юридическия факултет в Софийския университет във връзка с очакваното решение на КС за конституционните промени.

Атанас Славов: Има опит за влияние върху КС, за да бъдат свалени конституционните промени

Това решение не е обикновено решение. Ако някой мисли че може да скрие името си и начина, по който е гласувал, това не може да стане. Много е важен въпросът дали г-жа Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, ще гласува решението. Защото ако тя гласува, независимо как гласува, вероятно ние в Юридическия факултет ще изучаваме това гласуване занапред. Един човек, който е гласувал за това решение и е един от вносителите, след това не би могъл да бъде съдия и да преценява конституционосъобразността на това решение. Аргументите, че законът за Конституционния съд не предвижда отвод (на конституционен съдия - б. ред.), на мен не ми стоят сериозно. Ако човек иска да постъпи морално, той ще постъпи морално. Оттук нататък всеки остава сам със съвестта си и е много важно какво ще се получи накрая. Каквото и да се получи, от това България няма да се разпадне, разбира се. Аз като човек, който цял живот съм преподавал право, много ми се иска да се гордея с нашия Конституционен съд, ама много ми се иска, повярвайте ми, подчерта проф. Даниел Вълчев.

Ако човек иска да постъпи морално, той ще постъпи морално. Конституцията не забранява и човек да се разболеле. Оттук нататък всеки остава със съвестта си. Много ми се иска да се гордея с нашия Констититуцинен съд, посочи бившият вицепремиер.

Той коментира и конфликта в ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с между Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на. През всеки 4-5-7 години ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с преминава през подобен трус и от това не изглеждат по-слаби. Мисля, че нищо съществено няма да се случи там, нещата ще си дойдат на мястото, заяви проф. Вълчев.

Според него конфликтът ще бъде разрешен в полза на Доган. Няма в чия друга полза да бъде, това си е неговата партия. Силата невинаги помага, каза още проф. Даниел Вълчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2920 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.07.23 | 19:11

3
царят на преписвачите пак ли е лъгал нещо по тевелизора

2024.07.23 | 18:36

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman
ne

2024.07.23 | 18:13

1
ne valcev niama da gi glasuva tia e grobarska podloga i niama da glasuva protiv prostotiite na grob i tikvata

Добави коментар

Водещи новини