"Да, България": Кризата с водата днес до голяма степен е наследство от ГЕРБ

Булфото (архив)
share

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна да чертае заедно с бившия си регионален министър Николай Нанков планове за язовири и решаване на кризата с безводието, както по отношение на питейната вода, така и на водата за напояване. 

Това пише в официална позиция от страна на "Да, България", която публикуваме без редакторска намеса:

"При дългогодишното управление на ГЕРБ имаше много такива планове и те не бяха изпълнени. Затова голяма част от кризата с водата днес, от която страдат стотици хиляди българи, е наследена от нерешените при управлението на ГЕРБ проблеми.

I. В началото на управлението на ГЕРБ бе договорен заем от Световната банка за доизграждането на три язовира - "Пловдив", "Нейковци", "Луда Яна" и за ремонта на яз. "Студена" край Перник.

Какво се случи с този проект, управляван от МРРБ под ръководството на ГЕРБ, главно от Николай Нанков като регионален министър и зам.-министър:

- Язовир “Пловдивци” е изцяло изграден, но не работи, защото не е изграден довеждащият от него водопровод. Така на практика водата се изпуска в реката.

- Язовир “Луда Яна” е изграден на 1/3 и не е ясно какво е неговото бъдеще:

- Язовир “Нейковци” - проектът бе прекратен преди години и няма яснота кога ще се довърши.

- Язовир “Студена” - реконструира се язовирната стена. По проект ремонтът трябваше да се извърши под вода, без да се източва язовирът

- Язовир “Черни осъм” - в последните 15 години МРРБ не е предприело никакви действия за доизграждането му, въпреки че проектирането е започнало преди много години. 

Борисов чертае схеми за решаване на проблема с безводието: Близо милион българи може да останат без вода

II. През 2020 г. ГЕРБ изненадващо създаде “Български ВиК Холдинг” ЕАД и му  наля 1 млрд. лв. за инвестиции. До момента ВиК холдингът не прави нищо друго освен да налива заеми, за да съживява потопени от лошо управление държавни ВиК оператори, а после да прави фиктивни счетоводни операции, като капитализира тези заеми и с тях увеличава кухо капитала на тези дружества, защото заемите са дадени без оздравителна програма и план за връщане. Така постепенно този милиард вместо да отиде за изграждане на нови язовири и пречиствателни станции, се стопява за поддържането на фалирали оператори.

Пред 2020 г. Кабинетът “Борисов-3” задължи “Български ВиК Холдинг” да извърши ремонта на язовир Бели искър. До момента ВиК Холдингът не е изпълнил и това си задължение, като се оправдава, че нямал правни възможности.

Освен примерите с тези започнати, но недовършени проекти със заема от Световната банка, могат да се дадат и други примери за провал на държавата в изграждането на язовири:

- Язовир “Кюстендил” - за гр. Кюстендил и околните населени места (изграден частично, започнат през 1978 г.). В разгара на партийната надпревара в парламентарни избори през 2013 г. Бойко Борисов обещава на кюстендилци от площад „Велбъжд“, че ако партията му спечели изборите, ще доизгради язовира. И до днес това не е направено. Предходният служебен министър на МРРБ гръмко заяви миналата година, че язовирът няма да бъде довършен поради липса на заложени средства

- Изграждане на довеждащ водопровод от ВЕЦ Видима до гр. Севлиево (има изготвени пред-проектни проучвания), който от много години е подложено на водни режими. Нищо не е направено от МРРБ, в момента местната власт се опитва да реши проблема.

- Свързване на Пловдив и Хасково към язовир “Въча” - мащабен проект, с който биха се решили значителните проблеми в двете области с качеството на питейната вода. Отново нищо не се прави от държавата.

- Все още се коментира единствено водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча. Същевременно по този проект може да се предвиди и Хасково, но тогава става не областен, а държавен проект.

- Многогодишните са драмите с водоснабдяването на гр. Омуртаг, спъвано на национално и местно ниво. Към момента най-накрая за града се подават водни количества от Ястребино.

Решаването на дългогодишните проблеми на водоснабдяването е въпрос на добро управление, но и на поемане на политическа отговорност, когато такова не е имало. Още повече, когато се търси нов кредит на доверие от избирателите за решаването на същите проблеми. Ако ГЕРБ искрено желаят постигането на устойчиви решения в сектора и търсят обществена и политическа подкрепа за тях, първо трябва да признаят вината си за неговото състояние". 

Водещи новини

Още новини