Боряна Димитрова за "черния списък": Едни и същи кухи теми, в които политиците се чувстват удобно

БНТ
share

Ако част от хората, които са далеч от циничните сметки на политиците са се чудили какъв е този закон, след излизането на "черния списък" нямат чудене. Този закон няма предмет в училищното образование. Такава пропаганда няма и не може да има. Децата трябва да се учат да мислят, да имат различни гледни точки, да ги защитават. Това заяви социологът Боряна Димитрова в ефира на БНТ. 

По думите ѝ учителите, включени в списъка, имат дълъг опит. "Те казаха, че такава пропаганда няма", каза още тя.

Този закон няма своите цели в училищното образование. Създава плашила. Когато политиците няма какво да кажат на избирателите, търсят такива разделителни линии. Законът беше приет твърде набързо, не се чу мнението на експерти. В настоящата ситуация МОН реагира бързо в защита на учителите. Мнозинството от хората са неутрални, всеки да си гледа живота, да не се излага на показ. Когато става дума за лични отношения - в работата, приятелски кръг, в повечето случаи тези хора проявяват толерантност и разбиране. В предизборните кампании виждаме едни и същи кухи теми, в които политиците се чувстват удобно, посочи още Димитрова. 

Тя коментира и думите на Димитър Главчев, че в понеделник ще оповести дали Калин Стоянов ще остане вътрешен министър.

Главчев лаконично: Ще разберете в понеделник дали ще има промени в кабинета

"Като един обигран опитен политически човек е решил, че трябва да направи вътрешни допитвания. Прекалено много се съсредоточи разговора върху един човек. Не знаем какви промени още може да направи. След изразената позиция на Борисов по казуса с протестите на полицаите и поведението на Стоянов, Главчев има допълнителен картбланш за още промени. Не може политическата криза и насрочването на изборите да бъдат жертва на един човек. В системата на МВР и политиците има и други хора, които могат да поемат поста", отбеляза още Боряна Димитрова. 

Димитрова коментира, че в новата Конституция не е описано дали президентът има право да прекъсне един мандат и да го възложи на друг. "Тук има неясноти, в рамките на тези неясноти държавният глава се движи по ръба. Достатъчно ясно показа, че промените водят до този блокаж. Радев проведе следващи консултации и демонстрира, че "домовата книга" е много изчерпана. Връщането към Главчев показва въртенето в кръг. Нямаме разписани механизми, ако президентът не е съгласен с някое от имената", добави още социологът.

Според нея избирателната активност на предстоящите избори ще остане на ниски нива. 

Водещи новини

Още новини