Банкерът Цветан Василев направи разкрития в комисията „Нотариуса“, заформи се скандал

bulphoto
share

Започна изслушването на банкера Цветан Василев в комисията „Нотариуса“, предаде репортер на Novini.bg.

Програмата на комисията за проверка на фактите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото предвижда изслушвания още на Лозан Панов, Делян Пеевски и Калин Стоянов. Василев от 10 години пребивава в Белград след фалита на КТБ.

Началото на заседанието започна със скандал. "Този издирван от интерпол престъпник да дойде лично, не знам къде се крие, може би в Руското посолство. Там трябваше да бъде проведено заседанието на комисията", каза Хамид Хамид от ДПС. Лена Бориславова от ПП-ДБ призова Василев да бъде изслушан.

"Аз съм вносител на предложението. Подкрепям Лена Бориславова. КТБ беше най-голямата афера след източването на банките и има пряка връзка с правосъдната система", каза Златан Златанов, който е вносител на предложението Василев да бъде изслушан.
"Правите маймунджилъци на издирван аферист. Хиляди българи са без бода, четирима министри чакат за изслушване, вие ще изслушвате този издирван престъпник. Правите услуга на руската мафия", каза Хамид.
"Фантазиите ви летят този следобед", репликира го председателят на комисията Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

"Той е издирван престъпник с руската мафия, изслушването може да го направите в Руския културен център, там сигурно имат същата техника за пряка връзка с Цветан Василев", обяви Станислав  Атанасов от ДПС. 
"Ако някой е наясно с фалита на КТБ, това е ДПС. Тогава ние отвън възразявахме срещу тези модели", отговори Йорданова. Изслушването на Цветан Василев започна.

След това бе дадена думата на Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, който попита дали е имало влияние над съдебната система от страна на Пепи Петров – Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса.

Цветан Василев пожела в началото да направи уточнението, че не е престъпник, а е обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който е бил изхвърлен от прокуратурата заради уронване на съдебната власт. „Не съм издирван от „Интерпол“ и не съм руски агент. Г-н Петьо Петров - Еврото е основен доказан участник в удара срещу КТБ през 2014 г. Не виждам по какъв начин съм могъл да подам сигнал срещу Еврото, след като българската прокуратура не пожела да ме изслуша“.

Депутатите удължиха заседанието си, от ПП-ДБ негодуват - пречи се на изслушването на Цветан Василев

Лена Бориславова от ПП-ДБ попита кой стои зад инициалите Д. П.1. Срещу него стои над половин милиард лева. Какво стои зад записките "Пеевски/Кръстева", които се намират в данните по делото?

Василев призна, че с Пеевски са имали съвместни проекти. Той обясни, че кредитите са имали за цел да покриват дългове, свързани с медиите му, които били губещи.

„Не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. кредитираше проекти на семейството Пеевски-Кръстева, включително и съвместни наши проекти. Отношенията ни се усложниха. Започнахме преговори. Вероятно оттогава са свързани тези мои кратки резолюции. На определен етап тези кредити не са били добре обезпечени. Поискахме допълнително обезпечение, но той отказа. Паралелно са се движили процедурите в прокуратурата и следствието, което се ръководеше от неговия приятел Пепи Еврото. Пеевски е разпитван, но за делото за подготовката на убийството му. Пепи Еврото е главният технически организатор на подготовката на удара срещу банката. Той е изпълнявал поставените задачи от Пеевски“, обяви банкерът.

Хамид Хамид от ДПС се обърна към Василев с въпроса защо се крие в приятелска на Русия страна, а не се яви пред българския съд и дали олигарха Константин Малофеев му е помогнал. Той го обвини в кражба на 3 милиарда лева от банката.

В отговор, банкерът посочи, че никой по никакъв начин до сега не е правил оценка на активите на ЦКБ.

Хамид поясни, че не го обвинява той, а българската прокуратура. Той попита още дали значе, че приятелят му Константин Малофеев е финансирал войната в Донбас с пари от КТБ.

Към 20-ти юни след организираният удар на вашия бос, всички тези активи бяха там и бяха предложени като оздравителен план на служебното правителство, за да оцелее банката, но това бешеотхвърлено. Всички фирмени активи бяха предложени в кошница, заяви той. 


 

Водещи новини

Още новини